Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vozidlo se potopilo v náhonu vodní elektrárny

JABLONECKO - Složky integrovaného záchranného systému včera zasahovaly v Železném Brodě. 

Včera ve 20.40 přijalo operační středisko Krajského ředitelství policie Libereckého kraje prostřednictvím linky 112 informaci o události, kterou svědci popsali jako pád osobního vozidla po nehodě do náhonu vodní elektrárny na řece Jizeře v Železném Brodě. Po přijetí oznámení  na místo události dorazili nejprve policisté z obvodního oddělení Železný Brod. Ti tu společně s místními  strážníky začali  prověřovat situaci a brzy zjistili, že se v náhonu skutečně nachází vozidlo i  s blíže neidentifikovanou posádkou. Do příjezdu hasičského záchranného sboru se proto snažili zachránit posádku vozidla a ponořili se do náhonu, aby se dostali k utopenému autu. Kvůli silnému proudu vody se navzájem jistili lanem. Do vody se nejprve ponořil strážník městské policie a snažil se u auta otevřít dveře, bohužel se mu to nepodařilo.  Po něm se o to pokusil i policista z místního obvodního oddělení, ale se stejným výsledkem. Silný proud vody poháněný elektrárnou nepřemohli. Členové integrovaného záchranného systému se k posádce auta dostali až poté, co ho ze dna náhonu vytáhl jeřáb hasičského záchranného sboru. To bylo zhruba ve 21.30. Potom zjistili, že v autě cestoval jen sám řidič. Jedná se o 68letého muže. Ten byl po vyproštění z vozidla v bezvědomí a zdravotníci zdravotnické záchranné služby začali bojovat o jeho život. Muž, který byl uvězněn v autě dlouhé desítky minut, bohužel po převozu do nemocnice i přes jejich velké úsilí zemřel.

Policisté mají k dispozici svědecké výpovědi o tom, že vozidlo, které později skončilo v náhonu na Jizeře, projíždělo včera večer po Železném Brodě vysokou rychlostí. Jednalo se o vůz Fiat Panda. Dopravní policisté zjistili, že se vůz naposledy pohyboval v blízkosti místního Penny Marketu. Zhruba ve 20.35 projížděl po Průmyslové ulici, kde poblíž Penny Marketu z nezjištěných příčin vyjel vlevo na vyvýšený chodník, kde prorazil dopravní značku, dále pokračoval vpravo, přejel přes  celou šíři komunikace, najel na vyvýšený zatravněný ostrůvek, zde porazil reklamní ceduli a dál pokračoval   vpravo přes parkoviště, přejel přes betonový okraj parkovací plochy a sjel do náhonu. Zde bylo vozidlo proudem vody unášeno ještě dalších 100 metrů do doby, než se zcela potopilo na dno.

Vzhledem k tomu, že při této nehodě došlo k úmrtí, dokumentuje a objasňuje ji služba kriminální policie a vyšetřování územního odboru Jablonec nad Nisou.

 

6. 2. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem