Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vražda v Českém Těšíně

Hledáme další svědky... 

Ostrava 14. prosince 2009
 
     Intenzivní práce severomoravských kriminalistů na případu vraždy mladé maminky z Českého Těšína za účelem zjištění pachatele a postavení jej před soud i nadále pokračuje. Policie zúžila okruh vyšetřovacích verzí. Kriminalisté z dosavadního prověřování vylučují verzi, že by pachatelem mohla být osoba z okruhu blízkých zavražděné. Přiklánějí se k verzi, že pachatel měl vztah k místu, ale nevylučují ani to, že by se mohlo jednat o osobu v minulosti trestanou za násilnou trestnou činnost, sexuálně motivované trestné činy případně drogovou kriminalitu. Prověřování těchto lidí je však dlouhodobá záležitost. Počet osob, které policisté dosud prověřili a vyslechli, činí 840. Seznam osob, které policie ve spise vede, čítá 1100 a tento počet neustále narůstá. Během celého prověřování policisté průběžně zjišťují osoby s jistým možným podezřením. Všechna podezření důkladně prošetřujeme.
 
     Policisté neustále vyhodnocují stopy. Kriminalističtí experti obecně na případech jako je ten náš pracují přednostně. Zejména vyhodnocení biologických stop je však náročné na čas. Na případu vraždy mladé ženy policisté odebrali bukální stěry cca 100 lidem. Jedná se zejména o stěry z ústní sliznice, sloužící k porovnání se zajištěnými biologickými stopami z případu.
 
          Mravenčí práce severomoravských kriminalistů však zaznamenala jistý úspěch. Dle popisu, který jsme díky mediím v předešlých článcích uveřejnili a díky svědkům, kteří se nám ozvali se policistům podařilo zjistit pachatele jiné násilné trestné činnosti se sexuálním podtextem, kterou páchal recidivista na Českotěšínsku, přičemž se zaměřil na typově stejné mladé ženy a dívky. V současné době se muž nachází ve vazbě a čeká na řádný soud.
 
     Z výše uvedeného příkladu je zřejmé, jak důležitá a námi oceňována je spolupráce s médii. Může se nám například ozvat osoba, která se svou svědeckou výpovědí dosud váhala. Policistům se tak podařilo zjistit svědka, který do našeho případu vnesl nové světlo. Popsal muže, který v inkriminovanou dobu, 25. září letošního roku, v době okolo 09,45 hodin, tedy bezprostředně po skutku, vyběhl přímo ze vchodu, kde došlo k vraždě mladé ženy. Poté, co ze vchodu vyběhl, umírnil svůj krok a odcházel k náměstí ČSA. K popisu muže lze uvést, že mohl být ve věku odhadem 35 let, 180 cm vysoký, štíhlé postavy, světlé pleti, hnědých, krátce střižených vlasů. Na sobě měl kalhoty a bundu tmavé šedozelené až antracitové barvy. Není vyloučeno, že se mohlo jednat o pracovní oděv.
 
     Jakékoliv poznatky k případu, či ke ztotožnění osoby muže, je možné sdělit přímo kriminalistům na telefonním čísle 974 721 453, kde v nepřítomnosti mohou zanechat vzkaz, případně na tel. čísle 603 737 542 anebo své poznatky uvést na kterékoliv služebně Policie ČR, či na bezplatné lince 158.
 
por. Bc. Darina Majková
___________________________________________________________________________
 
Předcházející zprávy:
 
 
                                                                                                          Ostrava 23. října 2009
 
 
Útočná zbraň zjištěna, motiv činu vraždy mladé ženy dosud není znám
 
    
      Kriminalisté již znají předmět útoku. Mladá žena z Českého Těšína byla ve svém bytě dne 25. září 2009 usmrcena kuchyňským nožem celkové délky více než 35 cm. Délka čepele činí více než 20 cm. Útočná zbraň nebyla při prvotním ohledání místa činu v bytě nalezena. Pachatel si nůž při svém útěku po činu odnesl sebou. Posléze se jej však zbavil a odhodil jej. Policisté podezřelý předmět nalezli a zajistili. Z taktických důvodů však zatím nelze zveřejnit okolnosti ani místo nálezu. Dalším zkoumáním nože bylo zajištěno několik biologických stop, které mohou pocházet od pachatele. Dosud však nevíme, zda-li si nůž pachatel přinesl sebou nebo se již nacházel v bytě.
 
     Policisté žádají o pomoc vnímavé občany, kteří si mohli povšimnout podezřelého muže, který běžel nebo kvapem procházel ulicí Havlíčkovou, Dvořákovou, Bezručovou či náměstím ČSA v době okolo 09,40 hodin, tj. poté, co byla mladá maminka ve svém bytě zavražděna. Možná si někdo všiml muže s nožem.
 
     Dům, kde došlo k vraždě mladé ženy, má dva vchody. Hlavní vchod se uzamyká. Vstoupit do domu tímto vchodem lze také užitím domácího telefonu. Zadní vchod nebyl v době činu chráněný. Stávalo se dokonce, že býval často otevřený. Jelikož vstupní dveře bytu poškozené nejevily žádné známky násilného vniknutí, je velmi pravděpodobné, že mladá žena pachateli otevřela sama.
 
     Kriminalisté dosud prověřují všechny vyšetřovací verze, motiv činu zatím není znám.
    
     Jakékoliv poznatky k případu, či ke ztotožnění osoby muže, je možné sdělit přímo kriminalistům na telefonním čísle 974 721 453, kde v nepřítomnosti mohou zanechat vzkaz, případně na tel. čísle 603 737 542 anebo své poznatky uvést na kterékoliv služebně Policie ČR, či na bezplatné lince 158.
 
por. Bc. Darina Majková
 
 
 
                                                                                                          Ostrava 15. října 2009
 
Úprava popisu pro policii důležitého svědka v souvislosti s vraždou mladé ženy v Českém Těšíně
 
 
     Na případu severomoravští policisté neustále pracují. Počet vyslechnutých osob v současné době dosahuje 700. Při této příležitosti chtějí kriminalisté poděkovat všem novinářům a mediím za pomoc při zveřejnění výzev. Tato pomoc je pro nás velmi významná a velmi si ji považujeme. Pachatel tohoto činu se neustále pohybuje na svobodě. V zájmu nás všech je jeho zjištění.
 
     Jak je výše uvedeno, kriminalisté neustále pracují se svědky. V této souvislosti prosíme o zveřejnění výzvy vzhledem k úpravě popisu pro nás tak důležitého a významného muže, který se pohyboval v inkriminovanou dobu, kterou lze upřesnit na 08,45 hodin, v blízkosti Městské knihovny na ul. Havlíčkova. Tento mladý muž procházel několikrát průchodem u této knihovny a nahlížel do oken v patrech domu (zpráva níže).
   
  • -         věk muže je odhadován na 25 – 35 let
  • -         postava opravdu velmi štíhlá, nápadně štíhlé nohy

  • -         modrý riflový komplet, sytě modré barvy

  • -         vlasy světle hnědé barvy, krátké, délka ke krku (ne však po ramena)

  • -         nápadně větší uši

  • -         vystouplé licní kosti

 

 
     Jakékoliv poznatky k případu, či ke ztotožnění osoby muže, je možné sdělit přímo kriminalistům na telefonním čísle 974 721 453, kde v nepřítomnosti mohou zanechat vzkaz, případně na tel. čísle 603 737 542 anebo své poznatky uvést na kterékoliv služebně Policie ČR, či na bezplatné lince 158.
 
por. Bc. Darina Majková
 
 
 
                                                                                                       
                                                                                                          Ostrava 12. října 2009
 
Vyšetřování vraždy mladé ženy v Českém Těšíně pokračuje
 
-výzva veřejnosti (pomoc při ztotožnění osoby svědka)
 
     Na případu vraždy mladé ženy severomoravští kriminalisté intenzivně pracují. Vyhodnocují svědecké výpovědi, jejichž počet přesáhl stovky. Vše za účelem zjištění pachatele tohoto činu, v jehož důsledku zůstaly bez matky dvě malé děti.
 
     Na občany se obracíme s prosbou o pomoc při pátrání po osobě muže, který se v inkriminovanou dobu, tedy dne 25. září v době okolo 08,30 hodin, v Českém Těšíně pohyboval na ulici Havlíčkova, v těsné blízkosti Městské knihovny. Muž je asi 185 cm vysoký, štíhlé postavy, světlé pleti. Má krátké světlé vlasy (špinavý blond). Oděn byl do riflové bundy a riflí. Věk asi 35 let. Tento muž měl procházet několikrát průchodem do dvora domu. Vypadalo to, že na někoho čeká. Přitom nahlížel do oken bytů v domě. 
      Tato osoba je pro policisty velmi významná. Mohlo by se jednat o důležitého svědka. 
 
      Žena v minulosti pracovala jako servírka v Třinci. V Českém Těšíně žila rok. Nedílnou součástí vyšetřování je tudíž také zmapování, s kým se v minulosti stýkala a kdo mohl mít zájem na její smrti.
 
     Za pomoc při pátrání policisté občanům děkují.
 
      por. Bc. Darina Majková
                                                                                                                                             
 
Původní zpráva ze dne 01. října 2009
 
Pátrání po pachateli vraždy mladé ženy v Českém Těšíně – výzva veřejnosti
(01.10.2009, 08,00 hodin )
 
     Od pátku dne 25. září 2009 vyšetřují severomoravští kriminalisté okolnosti případu týkajícího se trestného činu „vraždy“. Obětí se stala mladá žena. Policisté intenzivně pátrají po pachateli, kterému v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody ve výši deset až patnáct let. Dále vyslýchají svědky, vyhodnocují zajištěné stopy z místa činu.
 
     Zároveň se však obracejí na občany, kteří by mohli svými poznatky přispět ke zdárnému a rychlému vyřešení tohoto případu a zejména dopadení pachatele. Žádáme proto veřejnost o spolupráci při zmapování pohybu poškozené před její smrtí.
 
     Poškozená Jana Svobodová (27 let) dne 25. září ráno vyšla ze svého bydliště, které se nachází poblíž Městské knihovny v Českém Těšíně. Z domu vyšla společně se svými dcerami ve věku 2 a 5 let. Starší dcerku odvedla do školky. Po pár minutách vyšla ze školky už jen s mladší dcerkou. Přes ulici Smetanovu a přes náměstí ČSA se obě vracely zpět domů. Na náměstí ČSA ještě navštívila prodejnu potravin a drogerii. Není vyloučeno, že nakupovala i v jiných obchodech. Poslední pohyb poškozené a její dcerky je však zaznamenán okolo 08,45 hodin právě na uvedeném náměstí.
 
     K popisu poškozené Jany Svobodové: vysoká 173 cm, štíhlé postavy, dlouhé blond vlasy. V inkriminovaný den byla oděna do černých kalhot, látka kalhot protkána jemnou stříbrnou nití. Na sobě měla červenou mikinu (pulovr), na nohách měla černé boty na klínu. U sebe měla větší červenou koženou kabelku a nákupní igelitovou tašku BILLA. 
 
     O pomoc při odhalení neznámého pachatele policisté žádají především občany, kteří se v pátek dne 25. září okolo osmé až půl desáté dopoledne pohybovali v okolí ulic Havlíčkova, poblíž Městské knihovny, ul. Smetanova, Čapkova, Dvořákova, Bezručova a náměstí ČSA v Českém Těšíně a mohli si tak povšimnout zmíněné ženy s dítětem, případně podezřelého muže v jejím okolí, aby se přihlásili. Také prosíme občany, kteří poškozenou v minulosti znali z jejího předchozího bydliště a pracoviště v Třinci, kde dříve pracovala jako servírka a měli jakékoliv poznatky k její osobě, aby kontaktovali pracovníky služby kriminální policie a vyšetřování na telefonním čísle 974 721 453, kde v nepřítomnosti mohou zanechat vzkaz, případně na tel. čísle 603 737 542 anebo své poznatky sdělili na kterékoliv služebně Policie ČR, či na bezplatné lince 158.
 
      Součástí výzvy je aktuální fotografie poškozené. I tato by mohla napomoci k získání informací.    
 
Děkujeme za zveřejnění a občanům za pomoc.
 
por. Bc. Darina Majková

vytisknout  e-mailem