Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Vražda v Jevíčku

JEVÍČKO - Kriminalisté obvinili 34letého muže z vraždy. 

Jak jsme informovali na sociálních sítích, v úterý 4. června 2024 došlo na náměstí v Jevíčku k napadení ženy, která bohužel i přes poskytnutou urgentní pomoc záchranářů na místě zemřela. Z prvotního vytěžení svědků a zajištěného kamerového záznamu jsme ustanovili jako podezřelého 34letého muže, po kterém jsme vyhlásili celostátní pátrání. Jednalo se o partnera zemřelé.

Během noci a následujícího dne po něm pátraly desítky policistů jak z našeho kraje, tak ze sousedního Jihomoravského a Královéhradeckého. Jednalo se například o zásahové jednotky královehradecké policie, jihomoravské policie, speciální pořádkovou jednotku policie Jihomoravského kraje (dále jen KŘP JmK), kynology našeho a jihomoravského kraje, naši krajskou pořádkovou jednotku a další a další policisty obou krajů. Zde musíme vyzdvihnout naprosto sehranou a skvělou spolupráci tří policejních krajských ředitelství a zapomenout nemohu ani na podporu ze vzduchu v podobě Letecké služby Policie ČR.

Policisté od začátku prověřovali desítky poznatků, kde by se mohl hledaný pohřešovaný nacházet, nicméně až do středečních ranních hodin jsme byli neúspěšní. Právě ve středu ráno přišla zajímavá informace – poznatek, že náš podezřelý by se mohl pohybovat v Brně a tam se začal ubírat směr pátrání. Ukázalo se, že to byla správná cesta a týž den, po zhruba 22 hodinách od spáchání skutku, byl hledaný u brněnské ZOO zadržen. Po nezbytných administrativních úkonech byl podezřelý předán pardubickým krajským kriminalistům a následně obviněn z trestného činu vraždy spáchané zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Obviněný  měl za pomoci tlačné pěstní dýky napadnout ženu více jak 20ti bodnými a bodnořeznými ranami na hlavě, krku, hrudníku a horních končetinách. Příčinou smrti ženy bylo bodnořezné poranění krční míchy a její smrt přes urgentní pomoc lékařů nebyla odvratitelná.

Obviněný se ke spáchání činu doznal. Motivem jednání byly dlouhodobější partnerské rozpory, na které se budeme v průběhu dalšího vyšetřování důkladně zaměřovat. Muž je ohrožen trestní sazbou v trvání 15 až 20 let nebo trestem výjimečným. V minulosti byl opakovaně trestán také i pro násilnou trestnou činnost a v současné době je na něho  podána obžaloba pro násilný trestný čin, kterého se měl dopustit na stejné poškozené jako v našem případě. Krajská státní zástupkyně na podnět policejního orgánu podala návrh na vzetí odviněného muže do vazby, o kterém bude dnes rozhodovat soudce  Okresního soudu ve Svitavách.

Další informace s ohledem na počáteční fázi vyšetřování po dohodě s dozorovou státní zástupkyní Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové nebudeme podávat.

Přiloženo video PČR.

7. květen 2024
mjr. Ing. Markéta JANOVSKÁ
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

plk. Mgr. Milan ŠIMEK
vedoucí OOK KŘP-E

vytisknout  e-mailem