Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vraždu mladého muže kriminalisté objasnili

HAVLÍČKOBRODSKO: Zločin pachatel spáchal v úmyslu se obohatit 

Kriminalistům se podařilo objasnit vraždu, ke které došlo minulý týden na Havlíčkobrodsku.
 
Případ pro policisty začal ve středu 17. července, když přijali po čtvrté hodině odpoledne oznámení o nálezu těla mladého jedenadvacetiletého muže částečně ponořeného ve vodě na břehu rybníka Hajdovec. Vzhledem k podezřelým okolnostem jeho úmrtí byla nařízena soudní pitva, která potvrdila, že muž zemřel násilnou smrtí. Z tohoto důvodu převzali prověřování případu kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. „Muž měl četné rány po opakovaných úderech vedených pevným předmětem značnou intenzitou do oblasti jeho hlavy a krku. Při útoku utrpěl vážná poranění, ale příčinou smrti bylo udušení v důsledku vdechnutí krve a tonutí,“ řekl plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality.
 
Pachatele se kriminalistům podařilo vypátrat a v pátek dopoledne podezřelého jednadvacetiletého muže z Havlíčkobrodska zadrželi. Ke spáchání zločinu se muž přiznal, soudně trestán dosud nebyl. Kriminalisté zahájili jeho trestní stíhání, muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. „Čin spáchal v úmyslu se obohatit. V neděli byl obviněný muž vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice,“ dodal plk. Pavel Kubiš.  
 
Obviněný muž i poškozený se znali, byli to dlouholetí kamarádi. K rybníku odešli společně a na jeho břehu v časných ranních hodinách pachatel svoji oběť napadl. Dřevěným klackem poškozeného udeřil opakovaně s velkou intenzitou do oblasti hlavy a krku. „Poté obviněný muž poškozenému prohledal oblečení a vzal mu peněženku s finanční hotovostí přibližně 500 korun, mobilní telefon a další osobní věci, načež odtáhl vážně zraněného k blízkému rybníku, kde ho nechal ležet tak, že měl hlavu ponořenou ve vodě,“ uvedl plk. Pavel Kubiš s tím, že peníze pachatel po odchodu z místa činu následně utratil a ostatní věci rozházel do popelnic a kanálů na různých místech v Havlíčkově Brodě. Část těchto věcí kriminalisté nalezli a zajistili.
 
Kriminalisté případ dále vyšetřují, mimo jiné prověřují i věrohodnost motivu činu uvedeného v přiznání obviněného, který je ohrožen trestem odnětí svobody na 15 až 20 let, případně výjimečným trestem.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
23. července 2013 

vytisknout  e-mailem