Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vraždy

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace:

Počet vražd za rok 2022, kde objekt napadení je žena se vztahem k pachateli

- dospělá osoba s jiným vztahem (kamarádka)

- registrovaná partnerka

- manželka/manžel

- družka/druh

- přítelkyně/přítel

- bývalá přítelkyně/bývalý přítel

- bývalá manželka/bývalý manžel“.

Policie České republiky žadateli zaslala požadovaná data (viz příloha)

s následujícím upozorněním od Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky, který data připravil:

Zadání lze zpracovat 2 sadami čísel:
1. registrované skutky, tedy zahájené trestné činy ve smyslu 158 odst. 3 tr. řádu v daném období, u kterých je známý objekt napadení - osoba (nebo více osob), u kterých je zaevidován předmětný vztah k pachateli (resp. k jednomu z více možných pachatelů). Pachatel zatím nemusí být zjištěn nebo mu ještě nebylo sděleno obvinění.
2. Abychom bezpečně zjistili vztah oběti k pachateli, je třeba pachatele odhalit => objasnit skutek, proto druhá sada je počítána z již objasněných skutků, kde již bylo sděleno obvinění alespoň jednomu pachateli.
Je zřejmé, že obě sady se mírně liší a je na žadateli, kterou sadu čísel pro svá bádání použije.

V sestavách jsou uvedeny počty skutků (nikoliv osob), kde alespoň jedna z více možných obětí je v předmětném vztahu k jednomu z více možných pachatelů.
Skutečnost, že oběť je v nějakém vztahu k pachateli, je evidována v databázi objektů napadení a k jedné oběti je možno zaevidovat pouze jeden druh vztahu. Má-li oběť nějaký evidovatelný vztah k více pachatelům, je vybrán nejbližší, ostatní zaevidovány nejsou.
Naopak je možné, že obětí bylo více a každá byla v nějakém evidovaném vztahu k pachateli. V tomto případě jsou zaevidované vztahy četnější, a proto celkové číslo není součtem, neboť jeden skutek by byl započítán duplicitně. Z těchto důvodů tedy nejsou čísla relevantní.   

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 11. 5. 2023

vytisknout  e-mailem