Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vrbětice - odvoz munice

V sobotu 7. března 2015 odjel z areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku první konvoj pěti nákladních automobilů se 180 tunami raketového paliva. 

Z Vrbětic konvoj vyrazil v poledne, do Květné v Pardubickém kraji dorazil za čtyři hodiny. Předpokládáme, že celkový počet kamionů s nákladem munice se bude pohybovat mezi 350 – 400 a vyskladňování bude trvat několik měsíců. U prvního převozu byl přítomen policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý, ministr vnitra Milan Chovanec a vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Při prohlídce rizikového prostoru jednali také o nutném navýšení financí na další práce policistů i hasičů ve Vrběticích, o kterém začne v pondělí 9. března 2015 jednat Vláda ČR. Provozní a mzdové vícenáklady pro Policii ČR jsou vyčísleny na 43,7 milionů korun.
 
S vyskladňováním areálu se začalo už v lednu 2015, denně odtud odjížděly až dva kamiony, nejčastěji na Slovensko. Celkem už odjely tři desítky kamionů s 600 tunami materiálu. Při vyskladňování navíc probíhá přísná státní kontrola. Armádní sklady v Květné jsou k dispozici majitelům munice, kteří nemají možnost jiného uskladnění.
 
Ve Vrběticích bylo uskladněno 7000 tun munice, která včetně přepravního obalového materiálu představuje 10 – 15 tisíc tun materiálu. Ve čtvrtek 16. října 2014 vybuchl sklad č. 16 s 58 tunami a 3. prosince 2014 v ranních hodinách došlo k výbuchu skladu č. 12, ve kterém bylo přibližně 98 tun munice. Vyšetřováním se zabývá tým Policejního prezidia ČR, který úzce spolupracuje s Krajským ředitelstvím policie Zlínského kraje.
 
 
plk. Ing. Jana Macalíková
9. 3. 2015

vytisknout  e-mailem