Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vrbětický "evergreen"

časopis POLICISTA 3/2015: Odvoz munice a chemikálií z Vrbětic pokračuje podle plánu, dnes proto přinášíme rozhovor - ne o tom, co policisté dělají, ale jak se při tom cítí. Ptali jsme se Jiřího Lačňáka, vedoucího týmu pyrotechniků pracujících v areálu muničních skladů ve Vrběticích. 

Vrbeticky evergreen 1 kopie.jpg Vrbeticky evergreen 2 kopie.jpg

Vrbětický „evergreen"

Odvoz munice a chemikálií z Vrbětic pokračuje podle plánu, dnes proto přinášíme rozhovor - ne o tom, co policisté dělají, ale jak se při tom cítí. Ptali jsme se Jiřího Lačňáka, vedoucího týmu pyrotechniků pracujících v areálu muničních skladů ve Vrběticích.

Jedná se doposud o nejrozsáhlejší akci, kterou jste u pyrotechnické služby zažil?
Ano, je to skutečně největší akce, kterou jsem za dobu působení u Pyrotechnické služby Policie ČR zažil. Tato akce je svým rozsahem zcela mimořádná.
Máte při své práci nějaké rituály?
Žádné speciální rituály nemáme, prostě řešíme vzniklé situace. Přitom v rámci dostupných možností maximálně dbáme na bezpečnost a ochranu zdraví.
Máte někdy strach? Pokud ano, co proti němu děláte?
Strach není asi ten správný výraz, nicmé¬ně každý z nás si musí jasně uvědomovat rizika, která naše práce obnáší, a při každé činnosti je třeba se maximálně soustředit a žádnou okolnost nepodceňovat.
Co tahání sirkou, když se rozhoduje, kdo půjde na zásah? Klepou se tomu někomu doposud ruce? Mně by se klepaly...
Tahání sirkou neprovádíme. To, kdo bude aktuální zákrok provádět, vždy vy¬plyne ze situace a konkrétních okolností. Nezaznamenal jsem, že by se někdy někomu klepaly ruce.
 
Věříte na náhodu?
Náhody v životě jistě existují, ale při činnosti pyrotechnika je třeba udělat maximum pro to, abychom se všemu, co by mohla ovlivnit náhoda, vyhnuli.
Jaká situace byla z vašeho pohledu zatím nejvypjatější?
Nejvypjatější situace, lze-li to tak nazvat, v rámci akce ve Vrběticích jsou ty, kdy jsme vzhledem k okolnostem nuceni manipulovat s takovou municí, jež má různě poškozené zapalovače. Jedná se o zařízení, která zajišťují iniciaci trhaviny v munici k výbuchu.
Co vám práce u pyrotechnické služby dala a vzala?
Práce u Pyrotechnické služby PČR mi dala obrovskou odbornou i životní zkušenost. Jedná se o práci, která vyžaduje rozsáhlé odborné a technické znalosti i dovednosti, které je třeba neustále rozvíjet a upevňovat. V tomto oboru činnosti se nedá něco naučit na začátku a pak jen z toho dále čerpat. Jedná se o dlouhodobý a neustále se rozvíjející obor se spoustou novinek, nových metod a technických prostředků. Proto se musí pyrotechnici neustále vzdělávat a nově získané poznatky zavádět do praktické činnosti. Pokud se mám vyjádřit k tomu, co mi tato práce vzala, je to volný čas. Jedná se o práci velmi časově náročnou, spojenou s množstvím výcviků, přezkoušení, školení, reálných zásahů, služebních cest atd.
autor: časopis POLICISTA 3/2015 -tau-

Vrbeticky evergreen 3 kopie.jpg

vytisknout  e-mailem