Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vrtulník nad Pardubicemi

O součinnosti při dopravní akci jsme požádali Leteckou službu PČR 

V úterý 18. srpna 2009 jsme si do Pardubic pozvali kolegy z Letecké služby Policie ČR s vrtulníkem EC-135 T2 v policejní verzi. Naplánovali jsme si dopravně bezpečnostní akci na silnici I/36 a I/37 mezi Hradcem Králové, Pardubicemi a Chrudimí. Je to úsek komunikace, kde občas dochází k velmi tragickým dopravním nehodám, jejichž příčina nemusí být ani tak v rychlosti, jako například i v nebezpečném předjíždění. K poslední poměrně tragické nehodě zde došlo jen před pár dny, v sobotu 15. srpna 2009, kdy se zde střetla motorová tříkolka a osobní vozidlo Peugeot u autobazaru Finiš ve Stéblové, v úseku komunikace mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, a vyhasly zde dva lidské životy.

O součinnost při dopravní akci jsme požádali i kolegy z Chrudimi. Po celém úseku komunikace, kde byla naplánovaná akce, jsme měli rozmístěné radary, hlídky policistů nejen na pevných stanovištích, ale také na motocyklech. Řidiči v našem regionu nejsou zvyklí na hlídkování pomocí vrtulníků, tak když viděli policisty, dávali sice nohu z plynu a prostřednictvím médií se upozorňovali na „hluchavky“ na silnici, ale to, že by mohl být ze vzduchu monitorován způsob jejich jízdy, jako například nebezpečné předjíždění nebo předjíždění na plné čáře, je nenapadlo.

Během čtyř hodin, kdy akce probíhala, udělili pardubičtí policisté celkem 17 pokut za porušení maximální povolené rychlosti v celkové výši 20.500 korun, správnímu orgánu oznámili (neboť přestupek nelze vyřešit na místě) 5 porušení předpisů o předjíždění, v jednom případě zastavili vozidlo s nevyhovujícím technickým stavem a zaevidovali i jedno podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Tisková mluvčí chrudimské policie Věra Hamáčková nám sdělila výsledky chrudimských kolegů. Ti během akce zjistili celkem 23 přestupkových jednání a celou zprávu chrudimské policie si můžete přečíst zde.

Při akci jsme zažili i jeden úsměvný okamžik, kdy řidič žluté dodávky, jedoucí od Hradce Králové zřejmě zpozoroval nad ním se vznášející vrtulník, přibrzdil na okraji komunikace, chvíli rozmýšlel a najednou se s vozidlem otočil do protisměru a opět zastavil na okraji komunikace. Proč a co se mu v té chvíli honilo hlavou, nevíme. Po několika minutách se opět na frekventované silnici otočil a pokračoval v jízdě směr Pardubice. Tam ho již zastavila a kontrolovala hlídka policistů. Kromě toho, že nesprávně předjížděl, měl však vše v pořádku. Záznam o jeho manévrech si můžete prohlédnou níže v odkaze „videozáznam z vrtulníku“. Protože jsme s formátováním odkazu měli menší technický problém, odkaz bude aktivní během několika málo dní.
 
Odkazy:

- pořídili jsme pro vás krásné letecké snímky nejen z dohledu nad provozem, ale můžete se také podívat na město, jako na dlani, vrtulník EC 135 T2 v policejní verzi a jeho vybavení monitorovacím zařízením – klikněte ZDE

videozáznam z vrtulníku, úsměvné manévry jednoho z řidičů, zřejmě když nad sebou zpozoroval vznášející se vrtulník – klikněte ZDE (odkaz bude aktivní v co nejbližší době)

- prezentace Letecké služby Policie ČR, videozáznam – klikněte ZDE

- obecné informace o Letecké službě Policie ČR – klikněte ZDE

- nová koncepce Letecké služby Policie ČR – klikněte ZDE

20. srpen 2009
por. Bc. Markéta Janovská
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem