Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Všední den po povodních

LIBEREC - Stále jsou v činnosti záchranné týmy. 

Situace v Libereckém kraji se postupně ukidňuje, voda opadává. Podle posledních informací by měla klesat i Ploučnice na Českolipsku. To je jedna z pozitivnějšíních informací. Lidé z postižených oblastí ale stále zjišťují, jak moc je povodeň zasáhla, jaké materiální, ale psychické újmy, napáchala.

I dnes budou v postižených oblastech pomáhat policisté. A to jak ze všech územních odborů v rámci Libereckého kraje, tak i další posily. Již od včerejšího dne pomáhají v zaplavených oblastech policisté z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Na Liberecku bude přes den pomáhat také pět desítek policistů ze Stálé pořádkové jednotky z Prahy, stejný počet policistů z tohoto útvaru bude k dispozici i na noc. I nadále pomáhají policisté z cizinecké policie, celní správy. Podle vývoje situace bude krajské ředitelství zajišťovat a koordinovat případně další posily. Policisté budou vypomáhat v nejvíce zasažených oblastech, zejména na Hrádecku, Chrastavsku, Raspenavsku, Heřmanicku, v Nové Vsi, Frýdlantu a jeho okolí.

Prioritou policistů je ochrana majetku lidí postižených bleskovou povodní, regulace dopravy a další činnost v součinnosti s ostatními složkami IZS. Policie opětovně vyzývá, aby tzv. "povodňoví turisté" nekomplikovali záchranářské práce a nebránili svými vozy vjezdu těžké techniky do míst zasažených povodní. Komplikuje to situaci na místě, a to nejen z důvodu průjezdnosti techniky, která je v těchto místech důležitá k likvidaci následků škod, tak i z důvodu včasné, rychlé a bezproblémové dostupnosti humanitární pomoci.

Z důvodu eliminace možných případů rabování  byl  také omezen provoz na bývalých hraničních přechodech v Hrádku nad Nisou, Habarticích a Novém Městě pod Smrkem. Policisté z cizinecké policie vrací vozy zpět a průjezd umožňují  zejména záchranným složkám. I  polskou Bogatynu v blízkosti hranic postihla blesková povodeň, a tak i zde zasahují záchranářské týmy.

Oběti povodní:
Situace se nijak nezměnila. Blesklová povodeň v Libereckém kraji si na svůj vrub připsala tři lidské životy. V Lindavě na Českolipsku přišel o život 34 letý muž, v Raspenavě se ve svém domě utopil 83 letý muž a ve svém domě byl nalezen utonulý i 56 letý muž z Dolní Libchavy. Jedna osoba se stále pohřešuje.

Na pomoc Libereckému kraji přiletěly i čtyři vrtulníky Letecké služby Policie ČR, na záchranných pracích se dále podílely i dva armádní vrtulníky a vrtulník Letecké záchranná služby Libereckého kraje. Díky těmto letovým prostředkům se podařilo zachránit 158 obyvatel, kteří mnohdy na svoji záchranu čekali na střechách domu nebo na stromech.

Vedení krajské policie Libereckého kraje děkuje i občanům. Projevila se mezi nimi obrovská vlna solidarity, soudržnost a ochota si pomáhat. Kromě policistů kontrolovali v noci i oni domy, aby nedocházelo k rabování. Pomáhali všichni, ti, kterých se povodeň dotkla méně, ale i ti, kterým nezůstalo téměř nic.

Krajský ředitel děkuje také dalším složkám IZS. Zvláště pak si cení jejich profesionality, která se projevila zejména v propracovanosti a koordinaci záchrannářských činností.  Jako velmi dobrou a přínosnou vidí spolupráci krajského krizového štábu s dalšími krizovými štáby obcí, potažmo jednání se všemi starosty místních samospráv, kteří se sami aktivně podíleli a podílejí na záchranářských pracích a lidvidaci škod po povodních.

Velké poděkování patří dle krajského ředitele samotným policistům, kteří zasahovali v těch nejhorších, povodněmi zasažených oblastech. Někteří z nich prožívali sami soukromou tragédii. V době, kdy pomáhali při záchraně lidských životů a majetku postihla povodeň i jejich byty a domy, a přišli tak o všechno. 


por. Bc. Vlasta Suchánková
e-mail: tiskova.krplb@mvcr.cz
telefon: + 420 974 461 207
mobilní tel.: +420 724 189 071
9. 8. 2010

 

vytisknout  e-mailem