Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vstup do kolejiště nepovolaným zakázán!

NÁCHODSKO – Akce prokázala, že lidé nedbají nebezpečí. 

Kontrola vstupu do kolejištěKontrola vstupu do kolejiště/Foto Policie Náchod

Náchodští policisté spolu s pracovníky Správy železniční dopravní cesty a městskými strážníky se ve čtvrtek 8. září 2016 pustili na náchodském vlakovém nádraží a v jeho těsném okolí do kontroly zákazu vstupu na železniční dráhu.

Za vstup na dráhu nebo do obvodu dráhy, tedy do míst, která nejsou veřejnosti přístupná, ukládá zákon pokutu až deseti tisíc korun. Každý chodec přecházející přes koleje v místech, kde je to zakázáno, si musí dobře zvážit riziko ohrožení života a zdraví, do něhož s pohybem v kolejišti dobrovolně vstupuje, v porovnání s časovou úsporou získanou zkrácením cesty přes dráhu. Je opravdu výhodnější ukrátit si cestu a možná i život?

Případy, při nichž je někdo zachycen vlakem, zcela jasně dokládají, že ne. Přesto železničáři denně napomínají desítky lidí, aby dbali opatrnosti, nevstupovali do kolejiště před přijíždějícími vlaky a nepřecházeli koleje tam, kde nemají. Mladík s batůžkem a se sluchátky v uších však reaguje až na zatáhnutí za batoh. Teprve pak se zastaví před rozjíždějící se vlakovou soupravou. Cesta na konec perónu nevede zdánlivě dál, jenže muž se spouští na štěrkovou cestičku pro železničáře a upaluje zkratkou do Penny marketu. Další a další situace zažívají pracovníci náchodského nádraží dnes a denně…

Policisté za dobu konání akce v dopoledních hodinách od 7.15 do 10.00 a v odpoledních hodinách od 13.00 do 14.30 přistihli při chůzi či záměru vstoupit do míst veřejnosti nepřístupných více než tři desítky hazardérů, cestu si zkracoval každý, od mladých školáků až po důchodce. Všechny jejich prohřešky v rámci preventivní akce tentokrát muži zákona vyřešili domluvou, ovšem na závěr nutno dodat, že příště by mohli hříšníci sáhnout do peněženek. Pokud zůstanou naživu.

Policisté i pracovníci Správy železniční dopravní cesty plánují, že v nepravidelných intervalech budou podobné akce společně dělat častěji.

 

por. Mgr. Eva Prachařová
8. 9. 2016 v 15:10

Odkazy do noveho okna

Kontrola vstupu do kolejiště

Kontrola vstupu do kolejiště 

Detailní náhled

Kontrola vstupu do kolejiště

Kontrola vstupu do kolejiště 

Detailní náhled

Kontrola vstupu do kolejiště

Kontrola vstupu do kolejiště 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem