Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vtípek o uložení bomby v budově Úřadu práce v Liberci ženě nevyšel - AKTUALIZACE

LIBEREC - Na místě zasahovalo přes dvě desítky policistů, bylo evakuováno na 500 osob, uzavřeny přilehlé komunikace. Informace o uložení bomby se naštěstí nepotvrdila. 

AKTUALIZACE:

Výjezd složek Integrovaného záchranného systému, evakuaci cca 500 osob z budovy Úřadu práce a vyřazení z provozu Úřadu práce  - Krajské pobočky v Liberci způsobil ve čtvrtek po půl desáté hodině dopoledne telefonát 29leté ženy. Mělo se jednat o pouhý žert, kdy žena zavola své bývalé kolegyni na Úřad práce v Liberci a sdělila jí, že v budově úřadu je bomba. Na otázku, kdo volá, se představila jako bývalá kolegyně. Než však stihla své známé vysvětlit, že se jedná pouze o recesi, zaměstnankyně úřadu zavěsila a informaci v zápětí předala na tísňovou linku 158. Mezitím se jí pokoušela volající znovu kontaktovat a také ji zaslala vysvětlující sms a dále se pokoušela kontaktovat i další bývalé kolegyně, ale to již bylo v akci několik policejních hlídek včetně policejních psovodů a také několik jednotek hasičů. Zároveň došlo k uzavření přilehlých komunikací v okolí úřadu.

Nakonec, když si mladá žena uvědomila, co svým vtípkem způsobila, sama zavolala na linku 158, kde vše policistům vysvětlila.

Tento vtip však přišel  mladou ženu celkem draho. Kriminalisté již zahájili trestní stíhání  29leté ženy z Liberecka pro přečin "šíření poplašné zprávy", za který ji nyní hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let. Škoda, kterou tímto jedním telefonátem způsobila, však nebude také malá. Jen samotným přerušením provozu Úřadu práce v Liberci na necelé dvě hodiny způsobila předběžnou škodu ve výši 100 tisíc korun, nemluvě o škodě za bezdůvodný výjezd složek Integrovaného záchranného systému.
 

9. 2. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

------------------------------------------------------------------------

Dnes kolem půl desáté hodiny dopoledne obdrželi policisté na tísňové lince 158 oznámení od zaměstnankyně Úřadu práce v Liberci, že se v budově Úřadu práce v Liberci, na ulici Dr. M. Horákové nachází bomba. Tuto informaci obdržela z neznámého mobilního telefonního čísla.Úřad práce LiberecÚřad práce Liberec

Operační důstojník neprodleně na místo vyslal několik policejních hlídek. Na místě zasahovalo více jak dvě desítky policistů včetně psovodů, kteří spolupracovali s více jak desítkou hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.  Po příjezdu na místo policisté zahájili evakuaci budovy Úřadu práce a zajistili místo a jeho okolí proti vstupu nepovolaných osob. Objekt tak muselo opustit cca na 500 osob, nejen z řad zaměstnanců, ale i občanů, kteří přišli jednat na úřad. Dále došlo z důvodu zajištění bezpečnosti k uzavření přilehlých komunikací. Policsté odkláněli dopravu již od křižovatky s ulicí Košická a také od příjezdové komunikace z ulice Náchodská a od krematoria. Na místo se dostavil policejní psovod ze Skupiny speciálně kynologických činností Černousy, který budovu úřadu detailně prohlédl se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání výbušnin. Kompletní prohlídkou všech prostor budovy se nepotvrdilo uložení nástražného výbušného systému. Krátce po desáté hodině byly opět zprůjezdněny uzavřené komunikace a v jedenáct hodin byl již obnoven provoz v budově úřadu. Všichni zaměstnanci úřadu se mohli vrátit zpět na své pracoviště.

Případem se od počátku zabývají liberečtí kriminalisté, kterým se ve velmi krátké době podařilo odhalit, že za oznámením o uložení bomby stojí mladá žena.  Co ji vedlo k tomuto rozhodnutí, nyní kriminalisté prověřují. Kriminalisté v dané věci zahájí úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu "šíření poplašné zprávy", za který hrozí mladé ženě až pětiletý trest odnětí svobody.


Na závěr je nutno podotknout, že se jedná o velmi společensky nebezpečné jednání, kdy kromě toho, že pachatelé zapříčiní zbytečné výjezdy složek Integrovaného záchranného systému, tak mnody vznikají mnohem rozsáhlejší škody následné, a to uzavřením provozoven, firem, úřadů, a tím ušlých zisků apod. Ti, co se k podobným vtípkům chystají, by si měli uvědomit, že vzniklé škody jim budou v rámci trestního řízení  samozřejmě přičteny k úhradě.

8.2. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

uzavření komunikace policejními hlídkami

uzavření komunikace policejními hlídkami 

Detailní náhled

Úřad práce Liberec

Úřad práce Liberec 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem