Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Výběr peněz z bankomatu

KARLOVY VARY - Při výběru peněz buďte opatrní  

l. Poškozený bankomat ignorujte, před zasunutím karty si zkontrolujte, jestli není poškozený. Pokud vám karta nejde vsunout do štěrbiny, nebo se kolem bankomatu pohybuje někdo podezřelý, nepoužijte bankomat, běžte raději jinam.
V případě, že máte pocit, nebo zjistíte, že do bankomatu někdo zasahoval, oznamte to policii, vydavateli karty nebo provozovateli bankomatu.

2. Chraňte soukromí své i cizí, dodržujte diskrétní zónu, což je 1,5 metru odstup
u některých bankomatů je diskrétní zóna vyznačena na zemi

3. Při zadávání PIN kodu zakryjte klávesnici tak, aby nebyla transakce vidět. zamezíte tak tomu, aby vám někdo mohl koukat přes rameno.

4. Nikým se při peněžní transakci nenechte vyrušit a nedovolte, abyste byli kýmkoli vyrušeni, nebo vaši pozornost kdokoli odvedl. Pokud je někdo neodbytný, tlačítkem zrušte transakci a počkejte si na potvrzení, že jste operaci zrušili. Nikdo nemá právo vaši peněžní transakci přerušit před vaším dokončením.

5. Pečlivě čtěte, co vám bankomat píše a snažte se dodržet pokyny na obrazovce. Nikam nepospíchejte, nenechte si pomáhat od cizích lidí, i když se vám zdá, že pomoc potřebujete. Tím, že se za vámi tvoří fronta nespokojených lidí se nenechte vyvést z míry.

6.  Od bankomatu předčasně neodcházejte, neodcházejte ani od nedokončené transakce. Taky si nezapomeňte vzít zpět kartu a peníze, které si bezpečně uložte do tašky, kapsy na zapínání  či kabelky.

7.  Jakýkoli problém ihned nahlaste, např. když vám bankomat nevrátí kartu, nevydá peníze apod. Od bankomatu neodcházejte a zavolejte vydavateli karty nebo provozovateli bankomatu. Kontakt  na ně najdete na bankomatu a ti vám vyjdou vstříc a pomůžou vám.

Pokud se naučíte základním pravidlům bezpečného chování, můžete být jisti, že jste ztížili zlodějům činnost.

 


 

vytisknout  e-mailem