Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výborná policejní práce

Za loupež, krádeže a poškození cizí věci padla obvinění 

Policisté Služby kriminální policie a vyšetřování z Trutnova odvedli kus dobré práce, při které zadrželi čtveřici mužů, které policejní komisař v úterý 9. 11. 2010 obvinil ze spáchání zločinů loupež a krádež, dále potom z přečinu poškození cizí věci spáchaných ve spolupachatelství. Spolupachatelem je podle trestního zákoníku ten, kdo úmyslným společným jednáním dvou a více osob spáchá trestný čin. Každý ze spolupachatelů je odpovědný, jako by trestný čin spáchal sám.

V prvním zadokumentovaném případu trojice z obviněných koncem loňského roku násilím vnikla do ubytovny v centru Trutnova na Skřivánčí ulici, kde společně odcizili elektroniku, počítače s příslušenstvím, elektrické nářadí a mnoho dalších předmětů v hodnotě necelých 57 tisíc korun.

Druhý ze zadokumentovaných případů je zločin loupež, ke kterému došlo v lednu letošního roku v jedné z trutnovských heren na Havlíčkově ulici. Dvojice z obviněných se ve spolupachatelství násilím zmocnila finanční hotovosti ve výši necelých 41 tisíc korun. Uvedené peníze násilníkům vydala pod pohrůžkou zbraně obsluha podniku.

Třetím případem je násilné vniknutí do soukromého bytu v centru Trutnova na Železničářské ulici. Dvojice z obviněných z nemovitosti odcizila kovovou pokladnu s uloženou finanční hotovostí a doklady k osobnímu motorovému vozidlu. V tomto případě vznikla poškozenému škoda ve výši 25 tisíc korun.

Ke čtvrtému případu došlo v červenci letošního roku. Dvojice z obviněných násilím vnikla do jednoho z objektů v Trutnově na Přerušené ulici, odkud zmizely oděvní svršky, televizor, DVD přehrávač, alkoholické nápoje a další věci v hodnotě převyšující částku 78 tisíc korun.

Pátým případem, který kriminalisté objasnili, je násilné vniknutí do budovy polikliniky v Trutnově na Palackého ulici. Trojice obviněných v červenci letošního roku násilím vnikla do ordinací lékařů, odkud odcizili počítače s příslušenstvím, LCD televizory, trezory, ve kterých se nacházela finanční hotovost, digitální fotoaparáty, kufr s chirurgickým nářadím a další věci v hodnotě necelých 322 tisíc korun.

Šestým z objasněných případů je násilné vniknutí do prodejny mobilních telefonů, ke kterému došlo v září letošního roku v Jičíně. Z provozovny si výtečníci odnesli mobilní telefony, elektrické přístroje, paměťové karty, MP3 přehrávač a jiné vystavené zboží. Poškozený v tomto případě vyčíslil škodu na částku převyšující 241 tisíc korun.

K sedmému případu došlo rovněž v Jičíně začátkem října letošního roku. Dvojice z obviněných násilím vnikla do restauračního zařízení na Náměstí Svobody, odkud zmizely tabákové výrobky a několik lahví tvrdého alkoholu. Poškozenými byla škoda vyčíslena na částku necelých 52 tisíc korun.

Posledním ze zaprotokolovaných případů je násilné vniknutí do restauračního zařízení rovněž v Jičíně na Valdštejnově náměstí. Dvojice z obviněných v provozovně násilím vnikla do hracích automatů, ze kterých zmizela finanční hotovost, dále potom odcizili satelitní přijímač s příslušenstvím, potraviny, cukrovinky a další finanční hotovost. V tomto případě byla škoda předběžně vyčíslena na částku necelých 51 tisíc korun.

Za zločin loupež může být soudem uložen trest odnětí svobody až na deset let, za zločin krádež až osm let a za přečin poškození věci může být soudcem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
Poté, co policejní komisař zahájil trestní stíhání shora uvedených mužů, podal cestou Okresního státního zastupitelství v Trutnově návrh na vzetí dvou z obviněných do vazby. Ve středu odpoledne rozhodl soudce Okresního soudu v Trutnově o vzetí jednoho z mužů do vazby, ostatní tři budou stíháni na svobodě. 
nprap. Udo Ertner
11. 11. 2010
 

vytisknout  e-mailem