Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výbuch v Rudníku

Tragédie si vyžádala dvě oběti 

V pondělí 4. ledna 2010 krátce před šestou hodinou ranní došlo v areálu jedné z místních firem v obci Rudník k explozi akumulačního tanku na stlačenou páru. Následná tlaková vlna poškodila několik budov, převrátila a zničila na místě stojící kamion. Detonace z velké části poškodila provozní budovu, která přímo sousedí s kotelnou a přístřeškem, ve kterém se nacházely akumulační tanky.
Na místě zasahovalo pět družstev profesionálních a dobrovolných hasičů, několik týmů lékařů s vozidly záchranné služby a na místo přivolaní policisté.
Bilance havárie jsou tragické. Na místě zemřela mladá žena. Druhou obětí se stal sedmatřicetiletý muž, který byl s těžkými zraněními transportován do nemocničního zařízení v Hradci Králové, kde rozsáhlým zraněním v odpoledních hodinách podlehl. Další dvě osoby jsou těžce zraněné a jedenáct lehce. Všichni zranění byli záchranáři převezeni do okolních nemocnic. Na místo tragédie byl přivolán psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání osob v sutinách. Kontrola byla negativní, pod troskami již nebyl nikdo nalezen. Z poničeného kamionu došlo k úniku pohonných a provozních kapalin, které ihned zajistili a odčerpali na místě zasahující hasiči. K dalšímu zamoření nebo ekologické havárii nedošlo. Obyvatelé obce Rudník nebyli výbuchem ohroženi. Z důvodu bezpečnosti musela být v dopoledních hodinách přerušena dodávka elektrické energie, proto několik domů v blízkém okolí bylo na několik hodin omezeno.
Při dokumentaci a ohledání místa činu spolupracuje několik týmů kriminalistů s vedením poškozené firmy. V současné době se provádějí neodkladné a neopakovatelné úkony a celý prostor je ze strany policie zajištěn. V následujících dnech bude prováděno postupné odklízení trosek, následná podrobná dokumentace a zajišťování potřebných stop pro objasnění příčin, proč k explozi došlo. Policie bude úzce spolupracovat se znalci a statiky pro doplnění potřebných informací.

por. Bc. Jiří Prouza
4. 1. 2009
 

Odkazy do noveho okna

Rudník1

Rudník1 

Detailní náhled

Rudník10

Rudník10 

Detailní náhled

Rudník2

Rudník2 

Detailní náhled

Rudník3

Rudník3 

Detailní náhled

Rudník4

Rudník4 

Detailní náhled

Rudník5

Rudník5 

Detailní náhled

Rudník6

Rudník6 

Detailní náhled

Rudník7

Rudník7 

Detailní náhled

Rudník8

Rudník8 

Detailní náhled

Rudník9

Rudník9 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem