Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

"Vyčištěné" Příbramsko?

Ve středu příbramští kriminalisté pořádně naplnili policejní cely.  

     Skončilo zde šest osob, které se dopustily různých činů. Rovnou jim bylo sděleno obvinění, dva jsou ve vazební věznici a ostatní vyšetřujeme na svobodě.
     Po velkém zátahu na zloděje z konce října, kdy bylo dopadeno šest mužů (25 – 34 let), kteří se dopustili celkem 45 zlodějen nejvíce v rekreačních chatách, ale i v domech, restauracích, kancelářích či garážích, se uskutečnil v polovině listopadu ještě větší lov. V síti skončilo sedm lidí (22 - 26 let), kteří spáchali 66 případů krádeží a způsobili škodu za téměř 2,5 milionu korun. Nešlo však pouze o tyto větší „úlovky“, ale od začátku října do poloviny listopadu se podařilo odhalit dalších deset pachatelů krádeží, 19letý mladík kradl autobaterie, 24letý muž vykrádal domy či kanceláře, 27letý rád chodil do obchodů a bral si věci bez placení a tři výtečníci vybírali garáže. Jiní tři muži kradli v obchodech i v zaparkovaných autech a 24 letý upíral svou pozornost na sklepní kóje.
     Po těchto 23 pachatelích vypátrali policisté 33letého zlodějíčka, který se specializoval především na místa, kam se nemusel vloupávat a hřešil na nevšímavost lidí. Pětkrát zašel do příbramské nemocnice, kde jeho pozornosti neušly sesterny ani pokoje pacientů. Odnášel si peníze, platební karty, doklady, telefony, notebook apod. Další jeho specializací byly kanceláře a také šatny zaměstnanců v různých firmách. V jednom případě odcizil také z domu v Příbrami dvě platební karty a „vybílil“ poté účet okradeného, postupně vybral 42 tisíc korun. Větší obnos peněz vzal v klášteře na Svaté Hoře. Zavítal také do Domu dětí a mládeže a ze zavěšeného kabátu zcizil peníze a platební karty, stihl pak ještě z bankomatu získat 10 tisíc korun. Tento recidivista je stíhán pro přečin krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného držení platební karty. Při patnácti zlodějnách způsobil škodu přesahující 300 tisíc korun a hrozí mu trest odnětí svobody v délce až pěti let. Navíc byl také obviněn z nedovoleného ozbrojování, protože přechovával přes 80 gramů průmyslové výbušniny, a z přečinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu a dále nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látka a s jedy. Vyráběl a prodával po Příbrami pervitin, a to s 35letým parťákem. Od poloviny týdne je obviněným z prodeje drog i 23letý muž, který od loňského května do současné doby zpeněžoval po Příbrami také pervitin, zásoboval nejméně čtyři osoby.
     Předevčírem však nebyli zadrženi pouze zloději či prodejci drog, ale i čtyři násilníci. 55letý muž je stíhán pro porušování domovní svobody a pro nebezpečné vyhrožování. Opakovaně totiž vnikl na pozemek jedné ženy bez jejího souhlasu a vědomí, vulgárně ji urážel a dokonce vyhrožoval zabitím. Také si odnesl z její zahrady sazenice okrasných rostlin, kdy při výpovědi uvedl, že je chtěl pouze zalít. Hrozí mu až tříleté vězení.
     Horší metody používal 45letý muž, kterému jsou připisovány skutky: týrání osoby žijící ve společném obydlí, nebezpečné vyhrožování a vydírání. Během jednoho roku, kdy bydlel se svou přítelkyní v bytě na Příbramsku, týral jejího nezletilého syna. Sprchoval ho studenou vodou, nepřiměřeně jej trestal vařečkou či koženým páskem, fackoval ho a nutil opisovat velmi rozsáhlé testy. V září letošního roku chtěl donutit již bývalou přítelkyni k tomu, aby mu půjčovala jejich narozené dítě, vyhrožoval jí fyzickou újmou a tvrdil, že ji nechává sledovat. V říjnu pak chtěl po ní i po chlapci, aby změnili výpověď a vypovídali v jeho prospěch. Tomuto „drsňákovi“ v případě odsouzení hrozí, že se po dobu dvou až osmi let bude dívat na svět pouze přes zamřížovaná okna. Nyní již sedí ve vazební věznici.
     Do „chládku“ pravděpodobně půjde i 50letý muž z Příbrami, který je obviněn ze zločinu vydírání. V pondělí chtěl násilím donutit svou manželku, která se od něj odstěhovala kvůli agresivnímu chování, aby se k němu vrátila. Do ruky si vzal i střelou zbraň, aby potvrdil vážnost svých slova a vyhrožoval vyvražděním celé její rodiny s tím, že je mu jedno, když za to půjde „bručet“. Tyto vyhrůžky opakoval také následující den. I tento násilník si možná pobude ve vězení po dobu až osmi let.
     Posledním obviněným je třiapadesátiletý muž, toho času ve vazbě. Týral nejméně rok svou přítelkyni. Zakazoval jí stýkat se s rodinou a s kamarády. Vulgárně jí nadával a fyzicky napadal. Tah ji za vlasy, fackoval, bil pěstmi, škrtil, kopal, dusil polštářem a jednou jí dokonce přerazil zubní fixaci. Vyhrožoval jí také s nožem v ruce vyhozením z okna, podříznutím jejího nezletilého syna ve spánku nebo postřílením celé její rodiny.

23. 12. 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem