Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vydání potvrzení o oprávněnosti k pobytu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Policie České republiky Ředitelství služby cizinecké policie (dále jen „povinný subjekt“) obdržela prostřednictvím datové zprávy žádost o informace uplatněnou podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Žadateli bylo povinným subjektem sděleno následující:

K otázce č. 1:

„Jaký druh oprávnění k pobytu cizince na území ČR je nutné zajistit, aby Policie ČR vydala potvrzení o oprávněnosti pobytu dle § 35 odst. 2 zák. č. 301/2000 Sb., o matrikách, jako nezbytný předpoklad k uzavření sňatku s cizincem?“.

Úvodem je potřebné uvést, že zmíněné potvrzení nepotřebuje občan Evropské unie, občan jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru, a jeho rodinný příslušník. Jinými slovy, toto potvrzení potřebuje cizinec, který nepatří do vymezení podle předchozí věty, tedy jde o státního příslušníka třetí země.

Státnímu příslušníku třetí země vydá místně příslušný odbor cizinecké policie krajského ředitelství Policie České republiky „Potvrzení o oprávněnosti pobytu cizince na území České republiky (za účelem uzavření manželství nebo vstupu do partnerství)“, pobývá-li cizinec na území České republiky oprávněně.
Oprávněným pobytem se rozumí přechodný pobyt cizince na území České republiky bez víza. Takovým pobytem se dále rozumí pobyt na základě víza k pobytu do 90 dnů nebo dlouhodobého víza k pobytu nad 90 dnů. Současně se takovým pobytem rozumí pobyt na základě povolení k dlouhodobému pobytu nebo povolení k trvalému pobytu.
Oprávněným pobytem se rozumí též pobyt na základě výjezdního příkazu, kdy doba přechodného pobytu nesmí být delší než 60 dnů(výjimka ohledně 60 dnů se vztahuje na občana Evropské unie nebo jeho rodinného příslušníka, kteří shora zmíněné potvrzení nepotřebují).
Oprávněným pobytem se rozumí pobyt cizince - žadatele o udělení mezinárodní ochrany, který prokáže oprávněnost svého pobytu na území České republiky průkazem žadatele o udělení mezinárodní ochrany.
Oprávněným pobytem se rozumí pobyt cizince - žadatele o poskytnutí dočasné ochrany, který prokáže oprávněnost svého pobytu na území České republiky průkazem žadatele o poskytnutí dočasné ochrany.

K otázce č. 2:

„V případě řízení o správním vyhoštění může cizinec z důvodu probíhajícího řízení pobývat legálně na území ČR. Je možné za takové situace vystavit potvrzení dle § 35 odst. 2 zák. č. 301/2000 Sb., o matrikách, aby mohl cizinec uzavřít manželství v ČR (za předpokladu splnění dalších zákonných požadavků)?“.

Pokud je řízení o správním vyhoštění zahájeno z důvodu neoprávněného pobytu cizince na území České republiky, shora zmíněné potvrzení se nevydá.

Mgr. Ludmila Formerová
Ředitelství služby cizinecké policie

30. března 2022

vytisknout  e-mailem