Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vydával se za populárního zpěváka

Třinec: Paní zaslala desetitisíce korun neznámé osobě 

Třinečtí policisté řeší aktuálně případ, kdy se ženě na dálku dvořil známý český zpěvák. Získal si její důvěru, vyznal lásku a nakonec „obral“ o téměř 50 000 korun. P.S. Ten zpěvák to určitě nebyl…

Jak příběh začal? Paní (věkem kolem 60 let) z Třince byla oslovena a začala si psát skrze komunikační aplikaci s velmi populárním českým zpěvákem, zejména mezi mladou generací, který svými koncerty vyprodává největší haly v republice. Respektive, paní se domnívala, že si píše s hudební ikonou. Po vyznání lásky si „zpěvák“, který se mimochodem každé nabídce zavolání vyhnul, získal její důvěru. Neuběhlo ani 14 dnů od prvního kontaktu a „zpěvák“ požádal paní o peníze k práci na svých písničkách, poslal také návod k postupu při platbách. Paní se ho zželelo a na účet v cizině mu měla zaslat téměř 50 000 korun, kdy část financí si dokonce půjčila. „Zpěvák“ měl dále ženě zaslat balík, který si ale nevyžádala, přesto byla upozorňována na nutnost poplatku celní správě.

Paní vše nahlásila policistům s tím, že byla zřejmě podvedena a až postupem času si uvědomila, že netuší, s kým si vlastně dopisovala. Kolegové z obvodního oddělení Třinec zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvodu a věcí se i nadále zabývají.

Po přečtení výše uvedeného se nabízí základních rady: Vždy se přesvědčte, s kým komunikujete a upřednostňujte osobní kontakt. Nenechte se zmást ani v případě, pokud jste „osloveni známou osobností“ z jakékoliv oblasti, politiky, kultury, sportu a podobně. Zvažte, proč právě Vás by si dotyčný, zpravidla dobře finančně zajištěný, vybral a oslovil o pomoc. Nenechte se nikdy oklamat líbeznými slovy ani srdceryvnými historkami o nouzi o peníze.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 24. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem