Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vydávala se za krajanku

Ms kraj - hodlala složit zkoušku z češtiny místo kamarádky 

Jednou z náležitostí, kterou jsou cizinci žádající o trvalý pobyt v České republice povinni doložit, je mimo jiné také tzv. „Osvědčení o složení jazykové zkoušky“ případně doklad o složení jiné obecně uznávané jazykové zkoušce. V rámci běžné kontrolní činností se policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje většiny těchto zkoušek, které pro cizince organizují různé jazykové školy, účastní. Ovšem nejsou zde proto, aby dohlíželi nad čistotou českého jazyka a hledali gramatické chyby. Jejich úkolem je ověřovat totožnost cizinců a zamezit tomu, aby zkoušku českého jazyka za dotyčného absolvoval někdo jiný.

Právě pokus vydávat se za krajanku, která měla před komisí prokázat své znalosti v češtině, cizinečtí policisté odhalili ve středu 8. srpna. Na jedné z karvinských jazykových škol jim při ověřování totožnosti předložila čtyřiadvacetiletá cizinka doklad své o dvanáct let starší známé, která měla být zkoušená. Přestože si obě ženy, alespoň podle fotografie na dokladu, byly hodně podobné, policistům rozdíl neušel. Mladá žena nezapírala a přiznala se, že se vydává za svou kamarádku.

Policistům cizinka, která má u nás povolený dlouhodobý pobyt, uvedla, že sama by chtěla v blízké budoucnosti požádat o trvalý pobyt. Proto se rozhodla, že se na jazykovou zkoušku dostaví místo své časově zaneprázdněné kamarádky Údajně chtěla načerpala zkušenosti, jak taková zkouška vypadá a jak probíhá. Zřejmě si ani neuvědomila, jak závažného porušení zákona o pobytu cizinců se dopouští. Tím, že při kontrole předložila doklad vydaný jiné osobě a za tuto osobu se vydávala, se dopustila přestupku, za který ji ve správním řízení hrozilo vyhoštění, a to až na dobu 10ti let. Policisté s mladou cizinkou sice zahájili správní řízení, ale od vyhoštění upustili. Přihlédli ke skutečnosti, že zde má dlouhodobý pobyt, navíc nejbližší příbuzní žijí v České republice. Jelikož vyhoštění by bylo nepřiměřeným zásahem do ženina rodinného a osobního života, řízení policisté zastavili. Přestupek, kterého se dopustila, vyřešili uložením blokové pokuty.

 


por. Mgr. Daniela Vlčková
 

vytisknout  e-mailem