Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vydávání koncipienta za advokáta

HRADECKO - Muž nebyl zapsán v seznamu advokátů, přesto poskytoval právní služby. 

V těchto dnech vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové rozšířil trestní stíhání 32letého muže. Prvotně byl muž obviněn ze dvou trestných činů - zpronevěra a neoprávněné podnikání. Nyní mu navíc přibyl přečin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a další skutky spadající pod zpronevěru a neoprávněné podnikání.
Muž jako zaměstnanec na pozici advokátního koncipienta jedné hradecké advokátní kanceláře přebíral od klientů za poskytnuté právní rady platby, které však před svým zaměstnavatelem tajil, peníze do pokladny ani do účetnictví nezanesl a ponechával si je pro vlastní potřebu. Během necelých dvou let svého zaměstnavatele poškodil o více jak 180 tisíc korun. 
Dále falšoval podpisy zaměstnavatele na plných mocí k zastupování, které udělovali jednotliví klienti a tyto klienty potom zastupoval sám a to bez vědomí zaměstnavatele. Takto 45 lidem poskytnul nebo přislíbil poskytnout právní služby, kdy tedy jednal samostatně vlastním jménem a na vlastní odpovědnost, přestože věděl, že není zapsán v seznamu advokátů České advokátní komory a neměl tedy k takovému jednání oprávnění. Tímto způsobem si přišel na téměř 280 tisíc korun. 
Používáním přístupového hesla svého zaměstnavatele do jedné centrální databáze neoprávněně získával data, která následně využíval pro svojí potřebu.
Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody od 1 roku do 5 let.

por. Iva Kormošová
17.6.2020, 10.00

vytisknout  e-mailem