Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vydělávala na mrtvém

TEPLICE - Podvodným pobíráním dávek si přišla skoro na čtvrt milionu; K podvodům použil internet...  

 Vydělávala na mrtvém
     Až pětiletý trest odnětí svobody hrozí 41leté ženě, která po téměř tři roky okrádala stát. A neváhala přitom použít praktiky, které jsou nejen v rozporu se zákonem, ale také morálkou každého slušného člověka. Do loňského roku neoprávněně přijímala příspěvek na péči o otce ve výši 8 tisíc korun měsíčně, a to přesto, že muž už v roce 2011 zemřel. Ačkoliv si byla vědoma, že tuto podstatnou okolnost rozhodnou pro trvání nároku na dávku byla povinna neodkladně sdělit na příslušný úřad, peníze pro ni znamenaly více. Celkem si tak neoprávněně přišla na téměř čtvrt milionu korun, za což si „vysloužila“ obvinění z přečinu podvodu.
 
K podvodům použil internet
     Šestnáct důvěřivých lidí připravil o peníze 36letý podvodník. Na dvou inzertních portálech nabízel k prodeji značkové hokejové hole a brusle a od zájemců si nechával peníze zaslat na účet. Slíbené věci ale lidem neposlal a ani s nimi nadále nekomunikoval. Koupěchtivé poškozené připravil o více jak 80 tisíc korun, dnes si převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin podvodu, za který mu hrozí až pětileté vězení.
     Riziko podvodu při nákupu přes internet zcela vyloučit nelze, obezřetným chováním jej však můžete minimalizovat. Při nákupu přes inzertní servery, kde nabízí zboží převážně fyzické osoby, se snažte zjistit co nejvíce recenzí na prodejce (počty předchozích prodejů, rychlost dodání zboží, spokojenost kupujících). Pokud kupující odmítá např. platbu na dobírku, může to být signálem, že není vše v pořádku, varovným znamením může být i nezvykle nízká cena nabízeného zboží.  
 
Stačila chvilička
     Pouhých pět minut stačilo neznámému zloději k vykradení auta, které nechala poškozená včera odpoledne zaparkované před školkou v Teplicích. Než se vrátila se svým synem, rozbil jí boční okénko a odcizil batoh s doklady, platebními kartami, penězi, notebookem a telefonem a dalšími věcmi za více jak 13 tisíc korun.
     Žena měla alespoň trošku štěstí, zloděj si nechal jen elektroniku a peníze, peněženku pak odhodil a okradené ženě se ozvala poctivá nálezkyně, která jí peněženku s doklady a platebními kartami vrátila. Pokud se podaří zloděje dopadnout, hrozí mu za přečin krádeže až dvouleté vězení.
 
Přišel o mobil
     O drahý mobilní telefon přišel prodavač na Cínovci. Neznámý lapka včera odpoledne využil nepozornosti poškozeného a odcizil mu volně odložený mobil v hodnotě 22 tisíc korun, policisté případ prověřují jako přečin krádeže, za který hrozí pachateli v případě dopadení až dvouleté vězení.
 
Vykradený sklep
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který vykradl sklep v Krupce. Zloděj se vloupal sklepní kóje v panelovém domě, ze které si odnesl dámské sjezdové lyže a lyžařské boty. Poškozená vyčíslila škodu na 11 tisíc korun, v případě dopadení bude zloděj čelit trestnímu stíhání pro přečiny krádeže a porušování domovní svobody a hrozbě až tříletého vězení.
 
 
Teplice, 10. 2. 2015, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Oddělení tisku a prevence Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem