Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vydíral ji, oloupil a omezoval

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Za večer se na ní dopustil čtyř trestných činů. 

 

Mladý muž přišel ve středu 12. března večer za svou bývalou přítelkyní do restaurace v Uherském Brodě. Už několik měsíců spolu nežijí, žena jej vypudila z bytu poté, co jí dělal problémy a společné soužití nebylo rozhodně partnerské. Osmadvacetiletý muž si ten večer usmyslil, že chce udělat jakési pořádky. Po rozhovoru v restauraci se žena rozhodla odejít sama domů. Muž ovšem vyšel za ní, nadával jí, chtěl, aby ho vzala k sobě. Žena to odmítala, on ji tahal za ruce, odtrhával od zábradlí, kterého se držela. V jednom okamžiku jí vytrhl klíče a telefon, aby nemohla přivolat pomoc.

Před domem po ní požadoval sto korun na cigarety, což odmítla. Agresivní muž vzal ze země žulovou kostku a měl jí vyhrožovat, že ublíží jí nebo jejím dětem. Pod touto pohrůžkou žena vytáhla stokorunovou bankovku. Muž jí ale stovku vrátil a požadoval tisíc korun. Když to žena odmítla, chytil ji a mrštil s ní o zem s další výhrůžkou. Napadená žena poté šla domů a přinesla požadovaných tisíc korun, které si muž vzal. Ihned poté řekl, že chce deset tisíc korun. Když mu řekla, že tolik peněz nemá, znovu s ní mrštil o zem, nyní do otevřených dveří domu. Dveře se zavřely, ale protože měl u sebe její klíče a telefon dostal se i přes její odpor do domu a nechtěl ho opustit.

Po chvíli si usmyslel, že pojedou na benzinku pro cigarety. Vzal klíče od jejího auta a řekl, že bude řídit sám, i když nemá řidičské oprávnění. Ženu ovšem přinutil, ať si sedne na sedadlo spolujezdce a jede s ním. Žena z obavy o bezpečnost svoji a svých dětí souhlasila, i když jej už prosila, ať ji nechá být. Na benzince si za její peníze koupil cigarety a vrátili se k domu, kde ji přinutil, aby ho vpustila do domu, že u ní bude spát. I když jej žena prosila, ať odjede, protože ho doma nechce, muž vše ignoroval a vešel dovnitř, šel si lehnout a spal až do rána.

Druhého dne z bytu odešel a napadená žena šla s bolestmi z odřenin, naraženin a podlitin k lékaři. Od lékaře šla na policii pro pomoc a ochranu před násilným mužem. Její přání policisté začali naplňovat ihned po prvotním oznámení. Policisté vyhledali a zadrželi podezřelého muže ze Severní Moravy. Po sérii výslechů, dokazování a ohledání místa činu, sdělili uherskohradišťští kriminalisté osmadvacetiletému muži obvinění ze spáchání trestných činů vydírání, loupeže, omezování osobní svobody a opakovaného porušování domovní svobody, za což mu ze zákona hrozí až deset let vězení. Obviněný muž byl propuštěn na svobodu s tím, že mu státní zástupce zakázal jakékoliv kontaktování a vyhledávání napadané ženy nebo jejích blízkých. Při vyšetřování těchto násilných trestných činů vyšlo najevo, že obviněný muž je podezřelý z krádeže peněz a šperků v celkové hodnotě téměř sedmdesáti tisíc korun, které měl postupně ukrást právě napadané ženě, u níž tehdy bydlel.

14. březen 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem