Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vyhasl mladý lidský život

JABLONECKO - Kriminalisté z Jablonce nad Nisou vyšetřují možnou sebevraždu, kdy skokem z mostní konstrukce železničního viaduktu, z výšky 22metrů, se svou životní situaci snažil vyřešit teprve 19letý mladý muž. 

Tragická událost se stala včerejšího dne ve večerních hodinách na Jablonecku.

Osobu ležící pod železničním viaduktem nalezla řidička taxislužby, která se svým vozidlem právě projížděla po silnici pod přemostěním. Okamžitě zavolala na tísňovou linku a zalarmovala zdravotnickou záchrannou službu a policii. Do příjezdu složek integrovaného záchranného systému poskytoval zraněné osobě pomoc pasažér, který byl ve vozidle taxislužby.

Do šesti minut na místo jako první přijeli policisté z místního obvodního oddělení ve Smržovce. Ti okamžitě začali poskytovat zraněné osobě první pomoc za pomoci automatického externího defibrilátoru, kterým je jejich služební vozidlo vybaveno. Zdravotnická záchranná služba po svém příjezdu převzala od policistů poskytování první pomoci, avšak mladý lidský život se jim ani přes odbornou péči zachránit nepodařilo.

Kriminalisté případ šetří pro podezření z trestného činu účasti na sebevraždě, přičemž jim odpověď na otázku, zda-li se skutečně o sebevraždu jedná, zřejmě poskytne nařízená soudní pitva.

Tento tragický případ je prvním, ve kterém byl využit „AED“, automatický externí defibrilátor, ze strany policejních složek v Libereckém kraji.
Jedná se o tzv. „first respondery“, což jsou policejní hlídky a profesionální i dobrovolné jednotky hasičů, které jsou odborně vyškolené k použití těchto přístrojů a jejichž snahou je zvýšit šance jednotlivců na přežití při vzniku srdeční zástavy oběhu, před příjezdem zdravotnické záchranné služby. Projekt, jehož výsledkem je 10 „AED“ přístrojů ve služebních vozidlech policie, spustila zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje ve spolupráci s Libereckým krajem.

Defibrilátory jsou v rámci policejních jednotek Libereckého kraje rozmístěny ve služebních vozidlech útvarů v Lomnici nad Popelkou, Rychnově, Železném Brodu, Smržovce, Cvikově, Doksech, Mimoni, ale také v rámci jednotek hlídkové služby v Liberci a v České Lípě. Na Frýdlantsku je defibrilátorem vybaveno vozidlo služby speciální kynologie v Černousích.

Rozmístěním těchto přístrojů v automobilech policejních jednotek v Libereckém kraji, by se měla zkrátit doba, která uplyne od vzniku zástavy oběhu do podání 1. defibrilačního výboje, o přibližně 5 minut.

21.3. 2017
nprap. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí
 

vytisknout  e-mailem