Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vyhodnocení celorepublikové dopravní akce s organizací TISPOL

KRAJ - Středočeští policisté při rozsáhlé dopravní akci zkontrolovali přes šest set tisíc dopravních prostředků. 

Policisté ze Středočeského kraje se zapojili do celorepublikové dopravní akce s organizací TISPOL, která probíhala v minulém týdnu, a to ve dnech od pondělí 12. září až do posledního víkendového dne 18. září 2016. Celá dopravně bezpečnostní akce byla tentokrát zaměřena především na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů a dodržování bezpečnostních předpisů v silničním provozu.

Při kontrolní činnosti v rámci dopravního opatření policisté kontrolovali nejen dodržování předpisů týkajících se bezpečnosti v silničním provozu, ale také na pátrání po osobách a na kontroly po odcizených vozidlech a věcech.

Dopravní akce s organizací TISPOL uskutečněné po celém území České republiky, se za Středočeský kraj zúčastnili policisté ze všech územních odborů a dále policisté z dopravního oddělení silničního dohledu a dálničních oddělení. Celkem bylo do dopravního opatření nasazeno šest set čtyřicet tři  policistů, kteří při výkonu služby dohlíželi na plynulost a bezpečnost na pozemních komunikacích a jejichž hlavním cílem bylo snížit počet dopravních nehod a přestupků a také nevhodné chování některých řidičů v silničním provozu.

Středočeští policisté v rámci dopravní akce v průběhu minulého týdne zkontrolovali celkem 6 237 motorových vozidel. Po dobu provádění kontrolní činnosti bylo zjištěno celkem 1 204 přestupků, z nichž  bylo 1 109 vyřešeno uložením blokové pokuty na místě v celkové výši 363 200,- Kč a dále 95  přestupků bylo oznámeno správním orgánům.

Nejčastější dopravní přestupky:

  • nepoužití bezpečnostních pásů                            235              
  • nedodržení rychlosti                                              173    
  • nevyhovující technický stav                                 168
  • vozidla bez dálniční známky                                   29
  • požití alkoholických nápojů                                     16
  • porušení zákona č. 111/1994Sb                             13
  • nepoužití zádržného systému                                  7
  • požití návykových látek                                            5
  • přestupky chodců                                                     5
  • přestupky motocyklistů                                             5
  • nedodržení bezpečnostních přestávek                    3
  • porušení dohody AETR                                             2

 

 

Dále bylo zjištěno osm řidičů, kteří požili před jízdou alkohol a jsou podezřelí z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Při akci byli zjištěni dva pachatelé trestné činnosti a byla vypátrána dvě odcizená vozidla.

V rámci dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL byly policejní hlídky rozmístěny na vytipovaných pevných stanovištích všech okresů ve Středočeském kraji, kde vykonávaly kontrolní činnost . Dále byly do dopravního opatření nasazeny pohyblivé motorizované policejní hlídky, které monitorovaly pohyb všech účastníků silničního provozu. Celá akce probíhala v různých časových intervalech, a to nejen v denních hodinách, ale i v nočních a brzkých ranních hodinách. Policisté při provádění kontrolní činnosti samozřejmě k jejímu zintenzivnění využili speciálních služebních vozidel značek Škoda Superb VW Passat, a to především na rychlostních komunikacích a dálnicích

Na území Středočeského kraje budou celorepublikové dopravní akce s organizací TISPOL nadále pokračovat. V následujících dnech budou probíhat i další dopravně bezpečnostní opatření, a to uskutečněná individuálně územními dopravními inspektoráty nebo ve spolupráci s policisty krajského ředitelství.  

 

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

19. září 2016

vytisknout  e-mailem