Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vyhodnocení dopravně bezpečnostní akce

KRAJ - Středočeští policisté se během uplynulého víkendu zapojili do rozsáhlé celorepublikové dopravně bezpečnostní akce. Policisté se při ní zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu u všech účastníků silničního provozu.  

O uplynulém  víkendu se všechny územní odbory policie v rámci Středočeského kraje zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce. Zkontrolovali při ní téměř pět tisíc vozidel a to nejen osobních, ale i nákladních a motocyklů. Odhalili 1421 dopravních přestupků, z nichž 1358 vyřešil na místě uložením blokové pokuty. Celkem 63 přestupků oznámili k vyřízení příslušným správním orgánům.

U 29 řidičů zjistili, že řídili pod vlivem alkoholu, 6 z nich nadýchalo více než 1 promile alkoholu. Pod vlivem drog řídilo své vozidlo  8 řidičů. V 266 případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost. Dále 148 osob spáchalo dopravní přestupek,  neboť za jízdy nebylo připoutáno  bezpečnostním pásem, sedm nepožilo zádržný systém. Nevyhovující technický stav mělo 212 vozidel, bez dálniční známky použilo dálnici 36 řidičů.

Při akci policisté vypátrali 1 odcizené vozidlo a 7 pohřešovaných nebo hledaných osob.

Období letních prázdnin patří mezi nejrizikovější období z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního  provozu. Dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod a tím samozřejmě i k nárůstu počtu zraněných a usmrcených osob. Cílem těchto dopravně bezpečnostních akcí je působit na řidiče nejen represivně , ale i preventivně a snížit tak počty dopravních nehod a zejména počty usmrcených na našich silnicích. Zejména celorepublikové akce mají plošně a intenzivně působit na řidiče tak, aby neporušovali dopravní předpisy. Mají odhalovat bezohledné řidiče, kteří ohrožují své životy a zdraví, ale i životy a zdraví  ostatních účastníků silničního provozu. Každý by měl dbát na svou vlastní bezpečnost.
  
Řidiči by měli zejména dodržovat  nejvyšší  povolenou rychlost jízdy, nepožívat alkohol a jiné  návykové látky před nebo  během jízdy, dodržovat bezpečnou  vzdálenost mezi vozidly a plně se věnovat  řízení tak, aby  v případě jakýchkoli dopravních komplikací, jako jsou například  uzavírky nebo kolony, stihli včas zareagovat.

Dopravně bezpečnostní akce na našem teritoriu budou i nadále pokračovat, a to nejen v rámci celorepublikových akcí. 

 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí
P ČR  Praha venkov - VÝCHOD
7. července 2014
 

vytisknout  e-mailem