Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vyhodnocení dopravně bezpečnostní akce TISPOL

LIBERECKÝ KRAJ - Dopravně bezpečnostní akce proběhla v Libereckém kraji. 

Přes sto vozidel nákladní dopravy a autobusů zkontrolovali policisté v rámci Libereckého kraje. 
V době od 07. do 13. října 2013 proběhla na území Libereckého kraje, dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu autobusů a nákladních vozidel. Tato pravidelná dopravní akce se uskutečnila také na celém území České republiky.
 
Do akce bylo v Libereckém kraji nasazeno 27 policistů. Celkem bylo zkontrolováno 141 vozidel. Zjistili jsme 68 dopravních přestupků. Oznámeno příslušnému správnímu orgánu bylo celkem 16 přestupků, blokově bylo vyřízeno 52 přestupků a uložili jsme za ně pokuty v celkovém součtu přes 38. 000,- Kč. V jednom případě byla uložena kauce ve výši 5000,- Kč za špatný technický stav vozidla. Vozidlo mělo prasklý brzdový kotouč. A další ve výši 10.000,- Kč - kdy byla porušena doba odpočinku.
 
Dopravně bezpečnostní akce byla zaměřena převážně na kontrolu nákladní dopravy a autobusů. Nejčastější přestupek, kterého se řidiči dopustili, a to ve 29 případech byl špatný technický stav vozidla. Bezpečnostní pásy nepoužilo 9 řidičů, maximální povolenou rychlost porušili dva řidiči. Pod vlivem alkoholických nápojů řídil jeden řidič. Dva řidiči jeli bez řidičského oprávnění a dva řidiči neměli při kontrole řidičský průkaz.
 
V oblasti sociálních předpisů řidiči porušili tato pravidla: V jednom případě bylo zjištěno nesprávné použití tachografu, dále nedodržení, odpočinku a bezpečnostní přestávky a v jednom případě došlo k neoprávněné manipulaci s kontrolním zařízením a paměťovými kartami a u dalšího řidiče byly zjištěny nedostatky v dokumentech dopravce.
 
 Dne 8. října 2013 v katastru obce Nový Bor jsme kontrolovali 40letého řidiče nákladního vozidla zn. AVIA s nákladem dřeva. Kontrolou bylo zjištěno, že v kabině převáží další dvě osoby. Při kontrole se řidič podrobil dechové zkoušce, která byla pozitivní. Digitálním přístrojem byla naměřena hodnota přes jednu promile alkoholu v dechu. Tomuto řidiči byl na místě odebrán řidičský průkaz a další jízda byla zakázána. Vozidlo bylo odstaveno.
 
 TISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a je založena na předávání zkušeností a informací. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou. Akce jsou vždy zaměřeny na konkrétní problematiku, jako je alkohol a drogy, rychlost, nákladní a autobusová doprava. 
 
mjr. Jana Světlá
tisková mluvčí KŘP LK
 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem