Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výhodný byznys skončil

Praha 24. dubna 2009 – Při realizaci případu s krycím názvem „KLACEK“ zadrželi detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV tři osoby podezřelé z trestného činu obchodování s lidmi.  

Dalším případem nucených prací se v současné době zabývají detektivové ÚOOZ. Samotná realizace případu, na kterém detektivové pracovali od listopadu 2008, proběhla v polovině dubna letošního roku na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Zadrženi byli tři státní příslušníci Slovenské republiky, kteří měli být podle obvinění součástí organizované skupiny působící na území České i Slovenské republiky.
Osvědčený scénář
Zadržení muži (nar. 1976, 1979, 1984) měli pod příslibem vysokých výdělků najímat bezdomovce a cizí státní příslušníky v sociální tísni jako pomocné stavební dělníky. Takto znáborované dělníky poté měli dopravit na místo výkonu pracovní činnosti. Organizátorem měl být podle detektivů prostřední z trojlístku zadržených.
Každý z obviněných měl přitom předem jasně stanovené úkoly – nábor dělníků, zajištění dopravy, ubytování, dohled nad jejich pracovní činností, výplata diet atd.. Svou činnost měli provozovat minimálně od roku 2008 a dělníky dodávat na stavby v Českých Budějovicích a okolí.
Sliby – chyby
Své ovečky „náborovala“ trojice obviněných především na nádražích ve velkých městech v ČR i na Slovensku. Po lákavých slibech a lahvičce alkoholu na cestu přišla tvrdá realita. Jak vyplývá z dosavadního vyšetřování, byli dělníci nuceni pracovat pod pohrůžkou násilí a dokonce i za použití násilí v neúnosných podmínkách ve dvanácti hodinových směnách od pondělí do neděle pouze za 150 korun na den.
Pokud dělníci neodváděli požadovaný pracovní výkon nebo s něčím nesouhlasili, bylo jim vyhrožováno násilím. V několika případech na fyzické násilí mělo i skutečně dojít a v jednom případě musel být dokonce poškozený po takové „domluvě“ ošetřen lékařem.
V rámci samotné realizace tohoto případu vyslechli detektivové ÚOOZ společně s kolegy z cizinecké policie více jak dvacet osob, které pro trojici obviněných pracovaly. Detektivové se však domnívají, že počet těch, kteří se takto nechali znáborovat, je ve skutečnosti mnohonásobně vyšší.
Fakturovala firma
Podnikatelská činnost obviněných byla „přikryta“ jistou firmou. Tak bylo možné vystavovat faktury za provedené bourací a výkopové práce. Podle detektivů si tak jen v roce 2008 mohla trojice obviněných vylepšit svůj životní standard o cca 20 milionů. Majitel firmy, cizí státní příslušník, se s největší pravděpodobností na této trestné činnosti nepodílel. Veškeré okolnosti týkající se fungování této firmy budou předmětem dalšího vyšetřování.
V rámci realizace byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Zajištěna byla účetní evidence firmy a další věci důležité pro trestní řízení. Mimo jiné se jednalo například o osobní vozidla Mercedes ML a Škoda Octavia.
Trojice ve vazbě
Trojice zadržených byla obviněna z trestného činu obchodování s lidmi za účelem jiných forem vykořisťování a nucených prací dle ustanovení §232a odst. 2 písm. c), odst. 3 písm. a), odst. 4 písm. b) Trestního zákona.
Všichni obvinění jsou v současné době stíháni vazebně a v případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od osmi do patnácti let.
Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

vytisknout  e-mailem