Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Vyhoštěný cizinec byl za tři dny zpět v Česku

Slovák s bohatým trestním rejstříkem nerespektuje soudní rozhodnutí 

V rámci takzvaného Schengenského pátrání, dříve také nazývaného jako závojové pátrání policisté odboru specializovaných činností Brno prováděli dne 22.8.2008 v nočních hodinách v blízkosti bývalého hraničního přechodu ve Starém Hrozenkově kontrolu vytipovaných autobusových linek.
 
Přibližně v 1:00 hod. ze Slovenska přijela pravidelná linka Košice - Příbram. V autobusu byl mimo jiné kontrolován i devětačtyřicetiletý státní příslušník Slovenska.
 
Po prověření v Schengenském informačním systému vyšlo najevo, že má soudně zakázán pobyt na našem území až do roku 2014. Z České republiky byl vyhoštěn pro jeho rozsáhlou, převážně majetkovou trestnou činnost jako jsou krádeže, neoprávněné držení platební karty, ale i porušování domovní svobody a opakované maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
Cizinec byl zadržen pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a ve zkráceném přípravném trestním řízení bude předán soudu v Uherském Hradišti.
 
Zajímavé a od cizince jistě i troufalé je to, že teprve před třemi dny 19.8.2008 byl pro stejný trestný čin odsouzen, eskortován na hranice se Slovenskem a předán slovenským policistům.
 
Schengenské pátrání - je taktické a koordinované nasazení sil a prostředků, jehož cílem je zejména efektivní odhalování nelegální migrace a přeshraniční trestné činnosti. Spočívá v cíleném výběru a obsazování kontrolních stanovišť na pozemních komunikacích, v hromadných veřejných dopravních prostředcích se zaměřením na zjištění osob dopouštějících se protiprávní činnosti spojenou s volným překračováním státní hranice. Závojové pátrání je osvědčená metoda německé Policie, kterou každodenně využívá služba cizinecké policie.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí ObŘ SCP Brno

vytisknout  e-mailem