Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyjádření ředitele Ochranné služby Policie ČR

Reakce na medializované informace 

Ochranná služba Policie České republiky je útvarem, v jehož kompetenci je především zajišťování bezpečnosti chráněných objektů a chráněných osob z řad nejvyšších ústavních činitelů. Takto odpovědné úkoly pochopitelně kladou vysoké nároky na všechny, kteří se na jejich plnění podílejí, a to nejen po stránce fyzické a psychické odolnosti a časové náročnosti, ale v neposlední řadě je nezbytnou výbavou příslušníka Ochranné služby Policie ČR vysoký morální kredit a nezbytná hrdost na samotnou příslušnost k Ochranné službě Policie ČR.

Krom každodenní činnosti a stovek absolvovaných bezpečnostních opatření bez mimořádné události, se ani našemu útvaru nevyhýbají problémy, což je zcela přirozené. Tyto spolu se svým týmem aktivně řeším a nejinak tomu bylo i v případě podezření, jejichž prověřování je nyní v kompetenci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), které při objasňování všech okolností poskytujeme maximální součinnost. Neprodleně po zjištění těchto podezření jsem ještě před závěrem šetření GIBS přijal nezbytná opatření, včetně kázeňských a personálních, to vše s cílem eliminace takového jednání do budoucna. Pokud závěry šetření GIBS ukáží na konkrétní pochybení, budu je dále řešit s maximální rázností tak, jak je o mně veřejně známo.

Osobně se velmi těžce smiřuji s tím, když se kterýkoliv z příslušníků odchýlí od výše popsaných hodnot a předpokladů, stejně jako od kodexu Ochranné služby Policie České republiky. Za čtyřicet let mé služby jsem hodnoty jako je čest, hrdost či smysl pro spravedlnost vždy vyznával a vyznávám dosud, a proto mě nemůže nechat klidným, když se interní záležitosti útvaru za podivných okolností dostávají na veřejnost. Ne proto, že bych měl zájem cokoliv utajit, na jasně položené otázky redaktora portálu Seznam zprávy jsem v osobním rozhovoru otevřeně odpovídal, nýbrž ze samotného principu předpokládaného porušení etického kodexu, včetně zákonem stanovené povinnosti mlčenlivosti příslušníka bezpečnostního sboru, které se s šířením informací do veřejného prostoru nezbytně pojí.   

Zpráva SMS, kterou jsem rozeslal vedoucím představitelům našeho útvaru a jejíž pasáže jsou nyní ve veřejném prostoru, měla dva cíle. Podpořit útvar jako takový a v druhé řadě šlo o jakýsi test integrity. Výsledek tohoto testu je všem známý.

Uznávám, že forma a některé výrazy, které jsem v SMS použil, nebyly vhodné a měl jsem se jich vyvarovat. Budu však vždy hájit čest útvaru, pro který službu vykonávám a nedokážu si vůbec připustit, že by to kterýkoliv z mých podřízených měl mít jinak.

24. července 2024
genmjr. JUDr. Jiří Komorous
ředitel   

vytisknout  e-mailem