Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vykázali syna, manžela i přítele

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté za týden vykázali tři násilné muže. 

 

Hlídka uherskohradišťských policistů vyjížděla v sobotu 25. května odpoledne do obce poblíž Uherského Hradiště, odkud volal senior o pomoc před agresivitou svého syna. Raději odešel ze svého domu k sousedovi, protože doma byl jeho syn, kterému je třiapadesát let. Syn byl opilý a připravoval si jídlo. Otec jej požádal, aby se kousek posunul, aby si mohl také něco k jídlu připravit. Syn se na něj otočil s vulgárními výhrůžkami a především s nožem. Držel jej v ruce nad hlavou a v bezprostřední blízkosti jeho špičku směřoval na hlavu otce. Přitom ještě zakřičel: „Já tě stejně jednou zabiju!“ Otec mu řekl, ať toho nechá a syn pak položil nůž a odešel do svého pokoje jíst. Naštěstí tak nedošlo k žádnému fyzickému napadení. Policisté třiapadesátiletého muže zadrželi a přitom mu naměřili 2,6 promile alkoholu. Až v policejní cele vystřízlivěl, sdělili mu podezření ze spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování, za což mu ze zákona hrozí až tři roky vězení. Ještě než odešel z policejního oddělení, vykázali jej policisté na deset dní z domu, protože lze důvodně předpokládat, že by se podobného útoku mohl opět dopustit.

Jen o den dříve vykázali uherskobrodští policisté pětačtyřicetiletého muže z domácnosti, v níž žil se svou starší přítelkyní. Policisté zjistili, že muž měl již zhruba rok a půl ženu napadat jak slovně, tak fyzicky. K útokům docházelo v soukromí a vzhledem k dalším okolnostem vzniklo podezření, že by mohl v násilí pokračovat, a tak jej policisté vykázali z domácnosti také. Samotné napadení policisté prozatím řeší jako přestupek proti občanskému soužití, za který mu hrozí pokuta až dvacet tisíc korun.

Na začátku týdne vykázali bojkovičtí policisté dvaačtyřicetiletého muže, který v Bojkovicích napadl svou bývalou manželku. K fyzickému napadení došlo v bytě, kde dosud s bývalou ženou žije. Po napadení musela být žena převezena do nemocnice. Policisté muže převezli na policejní oddělení, kde jej na deset dní vykázali z bytu, z domu i jeho okolí. Prozatím tento incident policisté řeší jako přestupek proti občanskému soužití, ale není vyloučeno, že se nebude jednat o podezření ze spáchání trestného činu.

Desetidenní vykázání násilných osob z domácnosti má přinést ohroženým osobám klid a čas na řešení jejich složité životní situace, s níž jim dokážou pomoci například lidé z Intervenčního centra ve Zlíně, o jehož možnostech poskytli policisté všem ohrožovaným osobám potřebné informace.


27. květen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem