Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vykradač aut zadržen - Aktualizace

HRADECKO - Policisté muži prokázali desítky vloupání. 

Aktualizace: V dnešních ranních hodinách soudce návrhu státního zástupce vyhověl a muže poslal do vazby.
por. Iva Kormošová, 8.3.2019, 10.00

Hradečtí policisté zadrželi ve včerejších ranních hodinách muže, po kterém bylo na základě souhlasu k zadržení vydaného státním zástupcem kvůli podezření na vykrádání aut vyhlášené celostátní pátrání.
Čerstvě 43letého muže z Prahy zadrželi v místě jeho bydliště po intenzivním pátrání, kterému předcházela mravenčí práce několika policistů sháněním důkazů a stop. Například prověřením kamerových systémů zjistili, že okolo inkriminovaných míst, kde docházelo k trestné činnosti, se pohybovalo několik stejných aut. Následně zjistili, že všechna auta pokaždé řídil jeden člověk. Hledaný muž je nyní již obviněn z trestných činů krádež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření platebního prostředku, za což mu hrozí trest odnětí svobody od 1 do 5 let. Policisté muži prokázali vloupání do 28 aut, které provedl po celé České republice během 1,5 měsíce, z čehož polovina připadá na Královéhradecký kraj (3x Jičínsko, 11x Hradecko). Prvotní informace z Hradecka zde a z Jičínska zde. Muž krádeže prováděl vždy stejným způsobem. Vyhlédl si zaparkované vozidlo převážně u restaurací, rozbil okénko u jedněch z dveří a vzal vše, co bylo umístěno na sedačkách a mělo nějakou hodnotu. Lidé většinou během zastávky na jídlo přišli o tašky s doklady, penězi a platebními kartami, o notebooky, telefony, fotoaparáty ale i o oblečení či brýle. V několika případech se mu podařilo, než majitel odcizenou kartu zablokoval, vybrat z bankomatů hotovost. Škoda, kterou způsobil na odcizených věcech a poškozením aut, je vyčíslena na téměř půl milionu korun. Nejvyšší škodu za téměř 85 tisíc korun při jednom vloupání způsobil v polovině prosince v Karlových Varech. Na vykradení auta mu stačila chvilka – někteří poškození uvedli, že vozidlo nechali bez dozoru maximálně 5 minut.
Obviněný muž má v rejstříku trestů celkem 23 záznamů odsouzení za spáchání majetkové trestné činnosti. Naposledy brány věznice opustil v říjnu loňského roku, kde si odpykával trest také za krádeže vloupáním do motorových vozidel. Před pár dny byl Okresním soudem v Kolíně odsouzen k 10 měsíčnímu trestu odnětí svobody opět za trestné činy krádeže, poškození cizí věci a neoprávněné opatření platebního prostředku. Tento rozsudek ještě nenabyl právní moci. Způsob spáchání skutků byl ve všech případech totožný, tj. po rozbití okna odcizil věci uložené ve vozidle. 
Jelikož policisté mají důvodnou obavu, že bude opakovat trestnou činnost, podali dnešního dne podnět k podání návrhu na vzetí do vazby.
Lze předpokládat, že v průběhu vyšetřování budou prokázány obviněnému i další skutky krádeže a škoda bude narůstat.

por. Iva Kormošová
7.3.2019, 10.00
 

vytisknout  e-mailem