Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vykradl chalupu v Českém ráji

SEMILSKO - Poslední červencový týden neunikla pozornosti zlodějů jedna z rekreačních chalup na Hruboskalsku v obci Krčkovice.  

Škodu za téměř 47 tisíc korun způsobil neznámý zloděj svoji návštěvou jedné z rekreačních chalup na Hruboskalsku v obci Krčkovice. K vloupání došlo během posledního červencového týdne v době od 26. července do 2. srpna 2014. Zloděj využil opuštěnosti chalupy a zašel si něco uloupit. Do obytné části chalupy se dostal přes přilehlou kůlnu, u které poškodil zámky vstupních dveří. Z chalupy si následně odnesl červený křovinořez Husqvarna, horské kolo značky Pells hnědé metalické barvy se zelenými nápisy, tři sekery Fiskars, samonafukovací karimatku a batoh. Majiteli chalupy tak způsobil škodu za téměř 47 tisíc korun.

Případem se nyní zabývají turnovští policisté, kteří již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody, za které hrozí pachateli až tříletý trest odnětí svobody.

 

A zde je několik rad, jak předejít vloupání do rekreačních objektů, domů, či bytů?

Prakticky každý z nás může zabezpečit své obydlí, rekreační chatu nebo rodinný domek  tím, že bude dodržovat základní jednoduchá a prakticky levná opatření, což jsou pravidelné návyky.
 
 
Odcházíme-li z chaty, domu či bytu, byť i na velmi krátkou chvíli,  je dobré nejen zamknout dveře, ale zavřít a zabezpečit také okna a další možné přístupové cesty do objektu.
 
O tom, že někam odjíždíme, by měl vědět pouze úzký okruh lidí. Na svoji nepřítomnost bychom neměli upozorňovat - např. tím, že zatáhneme žaluzie, objekt by měl působit stále obydleně.
 
Doporučujeme požádat důvěryhodnou osobu, aby na naše obydlí či chatu dohlédla a pomohla vyvolat dojem, že je objekt obydlen. Zejména, aby nám vybírala poštovní schránku,  neboť přeplněná schránka je prvním signálem naší nepřítomnosti. Nebo dále aby větrala okny, zametla chodník, posekala trávník apod. Vhodným opatřením je také využití elektronických zařízení se zapínáním světla, které sepne v nastavenou dobu i v době naší nepřítomnosti.
 
Zloději si převážně vybírají chaty, které se nacházejí na místech odlehlých a opuštěných a také místa, kam není dobře vidět - pozemek zakrytý keři, stromy nebo předměty. Tato místa nahrávají zlodějům. V případě, že se chata nachází na odlehlém místě, je dobré ji mít řádně zabezpečnou ať už mechanickým či elektronickým způsobem. Elektronickým způsobem například napojením na různé bezpečnostní agentury, či mít elektronické zabezpečovací zařízení, které spustí alarm a majitele prostřednictvím sms vyrozumí o tom, že byl objekt narušen.
 
Mechanickým zabezpečením jsou například ochranné mříže na oknech, okenicích či dveřích nebo  kvalitní zámkové systémy a bezpečnostní dveře. Důležité je vhodně zabezpečit všechny možné přístupové cesty.
 
Dobré osvětlení samotného objektu a jeho blízkého okolí je také velmi důležitým prvkem.
 
Není dobré v době naší nepřítomnosti ponechávat v objektech cenné věci.
 
 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
4. srpna 2014

vytisknout  e-mailem