Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vylákal 233 milionů korun

ZLÍNSKO: Podvodník vylákal z důvěřivých lidí přes 233 milionů korun.  

Zlínští kriminalisté v těchto dnech ukončili vyšetřování série podvodů, při nichž vznikla celková škoda podvedeným lidem ve výši přesahující 233 milionů korun. Ze série podvodů byli obviněni pětapadesátiletý muž a padesátiletá žena, oba ze Zlína. Podvodů se měl pachatel dopouštět od roku 2000 do roku 2011. Kriminalisté objasnili 59 případů, kdy si obviněný muž půjčoval peníze, dále přijímal peníze do úschov, případně nabízel zapůjčené peníze ke zhodnocení. Půjčené peníze však nevracel, nebo je vracel jen částečně, a peníze z úschov používal v rozporu s jejich účelem. V některých podvodech měla mít na jeho trestné činnosti podíl právě padesátiletá žena, která mu měla v některých případech pomáhat s tokem vylákaných peněz. Obviněný muž žádal půjčky od svých známých nebo osob, s nimiž přicházel do styku při své práci. Lidé mu vysoké finanční částky půjčovali na dobré slovo. I když se s postupem času začaly protahovat termíny splátek či vrácení peněz, nepřišli poškození lidé na policii hned, ale stále čekali, důvěřovali a doufali, že vše dobře dopadne. První oznámení o podvodné půjčce přijali policisté v roce 2011. Tehdy začali kriminalisté zjišťovat detaily oznámených případů a rozsah podvodníkova působení.
V jednom z případů z roku 2006 měl obviněný muž požádat o půjčku staršího muže z Jihomoravského kraje. Nejednalo se o pár tisíc, ale hned o 21,5 milionu korun. Oslovený muž s půjčkou souhlasil a peníze muži, kterému tehdy důvěřoval, poskytl. O dva roky později si obviněný muž dodal ještě kapku kuráže do svého již tak plného kalichu podvodnické otrlosti a stejného muže požádal o další 2,2 milionu korun. I v této situaci dokázal solventního muže přesvědčit a peníze obdržel. V roce 2009 si řekl o peníze do třetice. I nyní získal 320 tisíc korun. Z policejního vyšetřování vyplývá, že důvěřivý muž možná dostal nazpět přesně nezjištěnou část úroků, ale z půjčených peněz podvodník nesplatil nic a starší muž přišel o 24 020 000 korun.    
Pětapadesátiletý muž je obviněn ze spáchání trestného činu podvodu, za který mu ze zákona hrozí vězení od pěti do deseti let. Padesátileté ženě, která je obviněná ze spáchání trestného činu podvodu formou spolupachatelství, hrozí ze zákona až osmileté vězení.
 
17. leden 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem