Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Výlet aneb ztráta v lese

CHEB - Jak se zachovat, když se ztratím 

V poslední době policisté v celém Karlovarském kraji společně se psovody pátrali po desítkách osob, které se ztratily v lesním porostu. Do této akce je vždy povoláno několik desítek policistů a policejních psovodů se speciálně vycvičenými psy. Někdy je do akce též nasazen i vrtulník Letecké služby Policie ČR. 

Policie České republiky chce tímto upozornit všechny občany, kteří se v době dovolených vydávají do méně známých míst, například do lesních porostů, kde lze snadno ztratit orientaci, aby měli u sebe mobilní telefony, kterými lze přivolat pomoc. Proto je nutné, aby byl hlavně funkční a řádně nabitý. Obzvlášť je dobré poučit své děti o tom, jak se zachovat v případě, že se v lese ztratí.

Ať se do lesa vydáte na houby, borůvky, na výlet či z jiných důvodů měli byste dbát rad a doporučení, které by měli předejít nepříjemné až někdy nebezpečné situace. Nejlepší je držet se cest a turistických značek. Být vybaven mapou a hlavně sledovat trasu. Stejně tak důležité pak je, aby se houbař nevydával do lesního porostu samotný. Když vás jde více, je důležité zůstávat v dohledu, čekat na sebe. Dobré je vědět, kam máme namířeno a případně kudy se vydáme. Pokud se stane, že se ztratíte, zachovejte chladnou hlavu. Zmizela-li vám skupina a nemáte jistotu, že za ní jdete správnou cestou, vraťte se na místo, kde jste se všichni viděli naposledy a počkejte.
 
Jestliže jste se dali na výlet do lesních prostor sami a zabloudíte, neztrácejte hlavu a držte se při hledání cesty z lesa jednoho směru. Nejhorší je chodit v kruhu nebo panicky pobíhat a každou chvíli měnit rozhodnutí, na kterou stranu se vydáte. Můžete se vrátit na místo, jehož polohou jsme si jisti, nebo jít vhodným směrem, dokud nenarazíte na místo, které dokážete identifikovat. Stejně tak je dobré dát vědět příbuzným a známým, kam máte namířeno a případně kudy se vydáte.  Je dobré navštěvovat místa, která jsou houbařům dobře známá.

 

nprap. Martina Hrušková
Ne 15.8.2010

vytisknout  e-mailem