Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vymahači pohledávek

NÁCHODSKO – Garantovali získání peněz, zapomněli říct, že jen pro sebe. 

V těchto dnech kriminalisté z Náchoda končí vyšetřování případu podvodného vymáhání peněz, kdy skupina 4 lidí kontaktovala firmy a podnikatele, nabízela jim odkup nebo vymožení jejich pohledávek, ale místo toho z každého z nich podvodným způsobem vylákala desítky a stovky tisíc korun. Začátkem tohoto týdne zásahová jednotka společně s kriminalisty všechny členy pozatýkala, provedla u nich domovní prohlídky a zabavila elektroniku i listinné důkazy.
 
VymahačiFoto/Policie ČR
Kontakty na firmy a podnikatele si obvinění sháněli na internetu nebo v telefonních seznamech, osloveným pak nabízeli vymožení jejich pohledávek. Když na to kývli, žádali složení jistiny za slíbené služby, ačkoliv už předem věděli, že nic vymáhat nebudou. Jak jim poškození zaplatili první částku, dostali se do kolotoče dalších plateb. Peníze obvinění požadovali na další výdaje, nebo slibovali další výhodný obchod, například levné stavebniny nebo elektroniku.
 
Někdy celková částka, kterou z poškozených podvodně vylákali, mnohonásobně převýšila původní pohledávku, kterou slíbili vymoci. Aby podpořili věrohodnost svého „podnikání“ opatřovali si padělaná potvrzení o stavech účtů, převodech peněz, poskytovali svým „obchodním partnerům“ různé smlouvy, např. o odkupech pohledávek a podobně.
 
Kriminalisté v současné době obvinili 3 muže a 1 ženu z Náchodska a Královéhradecka z trestného činu podvodu se způsobenou škodou v celkové výši 1,3 milión korun. Již nyní ale víme, že částka bude vyšší. Další podvedené totiž policisté zjistili na Českobudějovicku, další na Ostravsku i v ostatních regionech po celé ČR. Skupina využívala ke kontaktu s poškozenými jména Mižigár, Pešek či Dvořáček.
 
Vyzýváme tímto další poškozené, aby se přihlásili náchodským kriminalistům. Kontakt na kriminální službu: por. Malý, pevná linka 974 534 337 nebo mobil 724 100 372.
 
Tři z obviněných jsou vyšetřováni na svobodě. Na čtvrtého, který byl hlavním organizátorem celého „podnikání“, státní zástupce na podnět vyšetřovatele podal návrh na vzetí do vazby. A dnes v odpoledních hodinách rozhodl náchodský okresní soud, že čtvrtý obviněný bude dále vyšetřován vazebně.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
4. 6 .2015 v 15.00 hodin

 

vytisknout  e-mailem