Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Vymlouvala se na mrtvého syna

KRAJ: Podvodnice si vydělala více než šest miliónů korun 

               Roční intenzivní práci s úspěšným koncem si na své konto mohou připsat kriminalisté Odboru hospodářské kriminality, kteří v těchto dnech ukončili vyšetřování případu podvodu v jedné z brněnských automobilových firem.

Z uvedeného trestného činu je obviněna dvaačtyřicetiletá žena ze Znojemska, která ve firmě pracovala jako hlavní účetní. Zřejmě potřeba zvýšení životní úrovně ženu přiměla k tomu, že nejméně posledních pět let vyhotovovala fiktivní faktury, ve kterých uváděla čísla svých soukromých bankovních účtů. Jednalo se o faktury firem, se kterými automobilová společnost skutečně spolupracovala. Měsíčně tímto způsobem zpracovala jednu až dvě faktury a na konto si tak poslala přibližně 100 000 korun.

Při vyšetřování kriminalisté zjistili, že celkem čtyřiačtyřicet firem má ve fakturách shodná čísla účtů. Několikaletým podvodným jednáním si tak účetní přišla na nejméně 6 miliónů korun.

Jako motiv svého počínání uvedla finanční problémy, konkrétně splácení dluhu svého mrtvého syna. Z bližšího šetření ovšem vyplynulo, že žena se uvedené trestné činnosti věnovala již dříve, ještě před smrtí syna. Nepotvrdilo se ani tvrzení podezřelé o jejím údajném vydírání ze strany lichvářů. Naopak kriminalisté při šetření zjistili, že dáma veškeré zaslané peníze obratem utrácela. Z podvodně získaných finančních prostředků platila zahraniční dovolené, kupovala vozidla, oblečení apod. Část peněz také posílala na stavební spoření nebo na účet své dcery.

V současné době je žena obviněna z trestného činu podvod a byl podán návrh na obžalobu. Za její jednání ji tak může hrozit trest odnětí svobody až na deset let.

 

Zvukový záznam: podvod8_11.mp3

 

nprap. Bc. Andrea Straková

8. listopadu 2010

 

vytisknout  e-mailem