Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vymyšlená loupež

TEPLICKO - Policisté se zbytečně zabývali vyšetřováním smyšlených trestných činů a další zprávy. 

Vymyšlená loupež

     Tepličtí kriminalisté odložili případ loupeže, ke které mělo údajně dojít koncem července. Tehdy se na policisty obrátil 25letý muž, který oznámil, že když čekal odpoledne v Krupce na vlak, přišel k němu neznámý pachatel, na břicho mu přiložil více jak 20centimetrový nůž a požadoval po něm peníze. Oznamovatel mu měl dát ze strachu o svůj život obálku se sedmi sty korunami, kterou měl u sebe a poté pachatel odešel.

     Už od začátku se výpověď oznamovatele policistům nezdála příliš hodnověrná, nicméně poškozený na svých tvrzeních stále trval. V průběhu vyšetřování pak vyšlo najevo, že se skutek neodehrál tak, jak ho oznamovatel popsal. Byl proto předvolán k další výpovědi, při které se pod tíhou důkazů přiznal, že si loupež vymyslel. Propil totiž peníze ze sociálních dávek, které měl na uhrazení ubytovny, a protože měl strach, že když nezaplatí nájemné, z ubytovny ho vyhodí, vymyslel si přepadení. Po několika týdnech intenzivního vyšetřování tak byl případ odložen.

     Bohužel to není jediný případ, kdy si lidé přepadení, nebo okradení vymysleli, což dosvědčuje i další skutek, který prověřovali Bílinští policisté. Minulý týden jim 34letý muž oznámil, že ho oslovil neznámý člověk a ptal se ho, kolik je hodin. Poškozený měl vytáhnout z kapsy mobil, který mu pachatel náhle vytrhl z ruky a s přístrojem za dva tisíce korun se dal na útěk. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže, i v tomto případě se však kvůli rozporům ve výpovědi poškozeného zkušeným policistům celý „příběh“ nezdál moc hodnověrný. Po pár dnech si oznamovatele předvolali na služebnu znovu, při opakovaném výslechu se muž přiznal, že mobil ztratil před hospodou. Protože si myslel, že když oznámí okradení, tak mu policisté telefon najdou a vrátí, vymyslel si, že mu ho odcizil neznámý pachatel. Když se navíc další den vrátil k hospodě v Hostomicích, kde mobil ztratil, potkal muže, který jeho telefon našel a dokonce mu ho vrátil, s pravdou ven však nešel sám, ale až po předvolání k výslechu.  

     Policisté se musí zabývat každým oznámením a v případech prověřování smyšlených historek zbytečně plýtvají lidskými zdroji i finančními prostředky a mohou pak chybět na místech, kde jich je skutečně potřeba.

 

Zanedbávali dozor nad dětmi

     Z přečinu ohrožování výchovy dítěte je podezřelý manželský pár z Teplicka, který měl dlouhodobě zanedbávat dozor nad svými dětmi. V uplynulém školním roce rodiče řádně neplnili svou povinnost dbát na povinnou školní docházku svých tří nezletilých dětí, čímž jim umožnili vést zahálčivý život. Jejich děti měly na základní škole od dvou set do téměř tří set neomluvených zameškaných hodin a to i přesto, že za obdobný skutek byli oba rodiče opakovaně projednáváni příslušným úřadem a třikrát byli uznáni vinnými ze spáchání přestupku na úseku školství a výchovy mládeže. V uplynulých dnech byli manželé obviněni z přečinu, za který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.

 

Krást asi nepřestane

     Až tříleté vězení hrozí 37letému recidivistovi, který opakovaně krade v obchodech, o jedné z jeho krádeží jsme informovali v pondělí ( viz. „Recidivista nevydržel nekrást“). Už dva dny poté kradl znovu, tentokrát v prodejně s dámským zbožím v Teplicích, kde zabavil prodavačku a ve chvilce její nepozornosti odcizil vystavenou kabelku v hodnotě téměř dvanáct set korun. Zboží schoval pod bundu a z prodejny odešel, i když na něj prodavačka volala, aby se vrátil. Měl ale smůlu, protože ho na odchodu zachytily bezpečnostní kamery a policisté na záznamu jim dobře známého lapku poznali. Včera skončil na služebně, kde se ke krádeži přiznal, odcizenou kabelku podle jeho výpovědi prodal na ulici za pár stovek neznámé osobě, policisté mu sdělili podezření z přečinu krádeže.

 

Hledáme svědky nehody

     Policie žádá občany o podání svědectví v souvislosti s dopravní nehodou, ke které došlo 13. července 2016 v 9:28 hodin v Duchcově, ul. Teplická. Řidič autobusu tov. zn. Solaris (linka 488 Teplice – Duchcov), který jel ulicí Teplická ve směru na centrum, se pravou zadní částí vozidla střetl s cyklistkou jedoucí ve stejném směru jízdy. Cyklistka při nehodě utrpěla zranění s delší dobou léčení, dechová zkouška na přítomnost alkoholu byla u obou účastníků nehody negativní.

     Vzhledem k nutnosti řádného objasnění nehody a zjištění míry zavinění jejích účastníků žádáme svědky, kteří událost viděli, aby se přihlásili na Dopravní inspektorát Teplice, ul. Husitská 5, telefon 974 439 260, za poskytnutí svědectví předem děkujeme.

 

 

14. 7. 2016, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem