Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

"Vypečení" prodejci vozidlel

KRAJ a HODONÍNSKO: Lákavá nabídka z internetu kupci připravila perné chvilky 

Ve čtvrtek 11. března 2010 se na policii obrátil čtyřiačtyřicetiletý muž, který měl za sebou drama se šťastným koncem. Přesto událost oznámil a zachránil tak určitě další potenciální oběti trestného činu.

Poškozený muž zareagoval na velmi příznivou nabídku internetového inzerátu, který lákal kupce na osobní vůz tovární značky BMW X6 za atraktivní cenu 900 000 korun. Muž se spojil telefonicky s údajným kupcem, dohodli se. Podmínkou koupě bylo předání finančních prostředků v hotovosti. Kupec souhlasil a vypravil se i s rodinou ve večerních hodinách do obce Sobůlky na Hodonínsku. Prodejce zdvořile čtyřiačtyřicetiletého muže požádal, zda by po cestě nevyzvedl na určeném místě jeho syna, muž bez stínu podezření souhlasil. Za chvíli uviděl na určeném místě skutečně mladíka s batůžkem, který odpovídal popisu, jež udal prodejce. Kupec zastavil, otevřel dveře a místo jednoho mladíka stáli před překvapenou rodinou dva muži ozbrojení zbraní a elektrickým paralyzérem a pod pohrůžkou zbraně požadovali vydání finanční hotovosti, kterou měl muž na nové vozidlo při sobě. Ten reagoval rychle a to ho i s rodinou zachránilo. Zařadil první rychlostní stupeň a vystřelil z místa a pachatelům tak ujel. Šťastný konec bez zranění a bez škody muže neukolébal a ihned podal policistům všechny důležité informace. Kriminalisté se pustili do práce a zjistili další dva pochybné „lákavé“ inzeráty od stejných autorů. V inzerátech nabízeli vozidla Audi Q7 a BMW X6. Kriminalisté zareagovali na inzerát. Vše probíhalo dle plánu krajských a hodonínských kriminalistů. V úterý 23. března 2010 spadla klec. Při realizaci údajného prodeje zadrželi kriminalisté tři pachatele. Všichni podezřelí se k činu doznali. V trojici figuroval jeden mladistvý a dva další muži z Veselí nad Moravou jsou ve věku dvacet a čtyřicet let. Kriminalisté zajistili zbraň, paralyzér, nůž a také kukly. Mladistvému pachateli za loupež hrozí 2,5 roku až 6 let za mřížemi a pro dospělé se trestní sazba pohybuje mezi 5 až 12 lety. Na devatenáctiletého muže byla v pátek uvalena vazba, u mladistvého obviněného nebyla vazba uvalena, je šetřen na svobodě za spolupráce Probační a mediační služby ČR.

Závěrem policisté upozorňují zájemce o koupi nejen automobilů, ale i dalšího zboží na rizika podobných transakcí. První indicie, která by měla zákazníka varovat je velmi lákavá až nereálná cena zboží. Druhým rizikovým bodem je právě převoz peněz v hotovosti. Často jsou nabídky nákupů po internetu velmi výhodné, ještě častěji jsou však tyto nákupy také velmi rizikové.


 

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová


 

 

vytisknout  e-mailem