Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vypůjčené peníze nevracel

LOUNY - Je stíhán z podvodu a ze zpronevěry. 

Dvaatřicetiletého muže z Loun stíhá komisař služby kriminální policie a vyšetřování pro podezření z trestných činů podvodu a zpronevěry. Uvedených skutků se dopustil v době od srpna roku 2009, když si postupně začal od svých bývalých přítelkyň a kamarádek vypůjčovat peníze, přestože věděl, že dluh nemůže vzhledem ke svým majetkovým poměrům, dalším závazkům a exekucím uhradit. Věřitelkám napovídal, že vlastní různé nemovitosti, a že podniká v oboru zámečnictví, čímž je uváděl v omyl, neboť tvrzené skutečnosti z jeho strany se nezakládaly na pravdě. Následně jim vrátil jen nepatrnou část dluhu. Nezákonně se obohatil i tím, že od jistého věřitele převzal postupně finanční částku v celkové výši 200 000 Kč za zprostředkování nákupu osobního automobilu zn. Mercedes s příslibem, že vůz doveze, ale již tak neučinil a peníze nevrátil. Dále převzal od jistého majitele osobní automobil Opel Calibra s tím, že jej opraví. Vůz ale nejenže neopravil, ale nechal jej rozebrat na díly a ty pak zpeněžil ve sběrných surovinách. Celková škoda, kterou svým jednáním způsobil, přesahuje 800 000 Kč. Takto získané peníze použil stíhaný muž pro svoji potřebu. Pokud soud uzná jeho vinu, hrozí mu dle trestního zákoníku až osmiletý trest odnětí svobody.

Neoprávněně vybral z bankomatu peníze  

Devatenáctiletému mladíkovi ze Žatce sdělili policisté ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Uvedeného skutku se dopustil v druhé polovině ledna tohoto roku, když v jednom žateckém bankomatu využil zapomenuté  a zasunuté platební karty, pomocí níž následně vybral z účtu poškozeného 2 000 Kč. Nyní mu za jeho protiprávní jednání hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Zloděj řádil v chatové oblasti

Policisté šetří vloupání do rekreačních chat v lokalitě Bosna u Chlumčan na Lounsku. V minulých dnech tam zavítal dosud nezjištěný pachatel a po násilném vniknutí odcizil z jedné chaty různé nářadí a elektroniku. Dále vnikl na pozemek sousední chaty, i v tomto případě se vloupal dovnitř obydlí a odcizil rovněž elektrické a jiné nářadí a elektroniku. Přitom poškodil zařízení a majetek poškozených. Způsobená škoda byla odhadnuta na celkem 30 520 Kč. 

Policisté se snaží co nejvíce eliminovat tuto trestnou činnost a jedním z prostředků, jak minimalizovat riziko vloupání,  jsou i preventivní akce, které právě v tomto období v rekreačních lokalitách provádějí. V rámci běžné hlídkové činnosti nebo plánované preventivní akce vyrážejí do terénu a v chatových či zahrádkářských oblastech kontrolují rekreační objekty. Prostřednictvím letáčku, zasunutého například za okenicemi nebo dveřmi objektu, se jeho majitel dozví nejen o policejní kontrole, ale také si může přečíst doporučená opatření, jak svůj objekt zabezpečit před zloději.    

nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 18. února 2014

kontrola chat na Žateckukontrola chat na Žatecku

 

 

 

vytisknout  e-mailem