Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vyrážíte na fesťák

I tam buďte ve střehu 

     V letním období se na mnoha místech uskuteční různé kulturní a společenské akce, které přilákají  velké množství návštěvníků. I v našem regionu se v nejbližších dnech budou odehrávat různé festivaly, slavnosti a poutě. Lze však předpokládat, že této velké koncentrace lidí využijí ke svým nekalým úmyslům i zloději. Policie i tentokrát přijme řadu opatření k zajištění veřejného pořádku a předcházení protiprávního jednání, ale přesto je nutné opětovně připomenout i základní pravidla bezpečného chování na těchto akcích.  Pachatelé majetkových deliktů totiž  využívají právě  zvýšené koncentrace lidí a jejich neopatrnosti vůči svému majetku. Na svojí příležitost mohou čekat, ale mnohdy jim samotní poškození "práci" velice usnadňují svojí nepozorností.

Navštívíte festival, nebo větší kulturní akci ?

  • Buďte ostražití, když jdete od bankomatu. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
  • Větší finanční hotovosti nevystavujte na odiv, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
  • Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách nebo "síťovkách".
  • Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména při nákupu s pojízdnými vozíky.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a těmito předměty.
  • Pokud nosíte batoh na zádech, mějte cenné věci a peněženku v kapse při sobě.
  • V případě stanování nenechávejte cenné věci uloženy ve stanu.
  • Pokud  přijedete vozidlem : auto vždy zamykejte, řádně zavřete okénka i kufr; nenechávejte klíčky, náhradní klíčky, doklady od vozu a další důležité doklady v autě; nenechávejte žádné věci na viditelném místě ve voze ("viditelná kořist"); využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia (odnímatelné panely, karty....);  vhodná je instalace autoalarmu, nebo jiného zabezpečovacího systému

A hodláte z festivalu bezpečně odcestovat  svým vozem ? Pak nezapomínejte, že alkohol za volant nepatří a v těle může "kolovat" ještě několik hodin po jeho užití, třeba i následující den po prohýřené noci (zbytkový alkohol).

nprap. Bc. Jana Tomková
17.7.2012

 

 

vytisknout  e-mailem