Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výrobci pervitinu zadrženi na Náchodsku

Náchodští kriminalisté ve spolupráci s krajským týmem TOXI zadrželi v těchto dnech muže a ženu, kteří vařili pervitin.  

Po několikaměsíční práci ukončili v polovině tohoto týdne akci s názvem JENA. Policisté společně se zásahovou jednotkou přistihli mladou dvojici v pronajatém domě na Náchodsku při výrobě oblíbené české drogy. Ani fakt, že dvaadvacetiletá žena je ve čtvrtém měsíci těhotenství jí nezabránil v nelegální a zdraví škodlivé činnosti. Šestadvacetiletého muže bleskový zákrok tak překvapil, že ve snaze utéci, vyskočil z okna policistům přímo do náruče.
 
Dvojice se na Náchodsku několikrát stěhovala a ve svém posledním pronajatém „útočišti“ byla velmi krátkou dobu.
Při domovní prohlídce zajistili policisté kompletní technologii k výrobě drogy, včetně chemikálií, jako je kyselina solná, kyselina chlorovodíková, červený fosfor či jód. Při neodborné manipulaci s těmito chemikáliemi je nebezpečí vzniku chemické reakce, která může vést k požáru nebo výbuchu.
Částka, kterou dvojice vydělala vyrobením a prodáním drogy, se pohybovala ve statisících. Od září 2010 až do současnosti vyprodukovali nejméně 150 g pervitinu, což obnáší zhruba 1000 dávek v hodnotě kolem 400.000 Kč. Přesto se jedná o osoby nemajetné, bez stálého bydliště, protože veškeré finance putovaly zpět do výroby a konzumace pervitinu.
 
Muž i žena jsou podezřelí ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.
 
            Výrobu pervitinu mají čeští výrobci zkomplikovanou faktem, že nákup léků s obsahem pseudoefedrinu lze v našich lékárnách zakoupit pouze v omezeném množství. Na tom vydělávají lékárníci v příhraničních oblastech sousedního Polska a Slovenska, kde není prodej těchto prekurzorů nijak omezen a kam čeští „vařiči“ rádi zajíždějí. Proto se policisté i pracovníci celní správy zaměřují na dovozce těchto léků a kriminalisté pak lépe rozpracovávají a zadokumentovávají případy výrobců pervitinu.   
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 24. 2. 2011     

vytisknout  e-mailem