Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vyrostl pro kriminál

TEPLICE - Mladík má na svědomí několik loupeží i krádeže a další zprávy. 

Vyrostl pro kriminál
     Rčení „roste pro kriminál“ jako by bylo na míru šité na teprve 18letého mladíka, kterého policisté obvinili z trestných činů loupeže, porušování domovní svobody a krádeže. Obviněný v říjnu loňského roku oslovil o rok staršího mladíka s žádostí o dvacet korun. Když uslyšel, že peníze nedostane, pod pohrůžkou použití násilí mu prohledal šaty a odcizil mu dva tisíce korun. Poté poškozeného donutil, aby mu řekl své jméno a místo bydliště. Viděl v něm zřejmě snadnou oběť a rozhodl se, že ho bude okrádat pravidelně.
     O několik dní později po něm opět požadoval peníze a hned začal poškozeného prohledávat. Z kapsy mu odcizil mobilní telefon a zároveň mu začal vyhrožovat zmlácením, pokud přepadení oznámí na policii. V listopadu se přepadení opakovalo, opět mladíka prohledal a odcizil mu sto korun. O dalších několik dní později na něj opakovaně naléhal, že nutně potřebuje peníze a nutil ho, aby vzal doma peněženku své babičce. Doprovodil poškozeného, který mu to ze strachu přislíbil, k bytu jeho příbuzných a vzal mu klíče s tím, že si je bere do zástavy, než dostane peníze. Následně za použití odcizených klíčů vniknul do bytu příbuzných své oběti a odcizil zde tři tisíce korun.
     V prosinci ve svém jednání pokračoval, na mladíka si počkal a opět ho začal prohledávat. Poškozený ho prosil, aby ho nechal na pokoji, uslyšel ale jen výhrůžky, že bude bit. Dal se proto na útěk, násilník ho ale dostihl, chytil za ramena a hlavou ho udeřil do nosu, až se mu spustila krev.
     V lednu se dal na jinou trestnou činnost. Zaklepal například na dveře školní ubytovny a mladíkovi, který mu otevřel, sdělil, že si jde vzít věci místo peněz, které mu údajně dluží jeho spolubydlící. Poté si do tašky začal balit boty, trička a kalhoty, které v pokoji našel, přibral i dvě kovové činky a tašku s věcmi v hodnotě kolem 6 tisíc korun pak vyhodil z okna. Tentýž den se ve stejné ubytovně vloupal do jiného pokoje, ze kterého odcizil oblečení, kosmetiku a další věci v hodnotě přes sedm tisíc korun.
     Okradení samozřejmě vše oznámili na policii, a když se to podezřelý dověděl, rozhodl se pomstít. Počkal si na mladíka, který ho na ubytovně pustil do pokoje a svědčil proti němu, udeřil ho pěstí do hlavy a nutil ho, aby vzal krádež věcí svého spolubydlícího na sebe. Pod hrozbou dalšího napadení ho poté prohledal a odcizil mu z kapsy přes tisíc korun.
      Mladý lupič se nedostal do křížku se zákonem poprvé. Už v minulosti byl trestně stíhán za vloupání do objektů, vykradl například sklepy, restauraci, neobydlený dům, nebo byt. Neváhal okrást ani malé dítě. Roční holčičce, kterou mu její matka na chvilku svěřila, aby ji pohlídal, odcizil z uší zlaté náušnice, které potom prodal. 
     Jelikož se policisté důvodně domnívali, že v případě vyšetřování na svobodě by obviněný v páchání trestné činnosti pokračoval a ovlivňoval případné svědky, podali podnět k jeho vzetí do vazby. Pokud bude mladý lupič odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody až na deset let.  
 
Krádeže oblečení
     Oblečení v hodnotě téměř tři tisíce korun odcizil v teplickém obchodním centru 20letý mladík. Aniž by se obtěžoval s placením, během necelých dvou hodin pronesl ve svém batohu ze tří obchodů trička a kalhoty, ze kterých nejdříve odstranil bezpečnostní prvky. V minulosti trestanému zloději policisté sdělili podezření z přečinu krádeže, za který mu hrozí až tříleté vězení. V obchodním centru nekradl sám, vzal s sebou i 19letou dívku, která odcizila parfémy a oblečení ve čtyřech prodejnách. Jelikož ale hodnota odcizeného zboží nedosáhla pětitisícové hranice, a zlodějka má zatím čistý trestní rejstřík, bylo její jednání kvalifikováno jako přestupek proti majetku, za který jí hrozí maximálně 15 tisícová pokuta.
 
Zloděj ukradl noviny
     Policisté pátrají po neznámém zloději, který v Krupce násilím vnikl do plechového boxu přistaveného u trafiky. Z toho následně odcizil noviny a další tiskoviny v hodnotě téměř 1300 korun. Zda se jednalo o vášnivého čtenáře, člověka přivydělávajícího si sběrem papíru, nebo zda chtěl pachatel tiskoviny dále prodat je předmětem dalšího vyšetřování. Ať již byl motiv lapkova jednání jakýkoliv, v případě dopadení mu hrozní trestní stíhání za přečin krádeže, za který trestní zákoník stanoví až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Nepozornost ji stála peněženku
O peněženku s osobními doklady a finanční hotovostí přišla žena, která si nedávala pozor na své věci. Během chvilky, kdy dávala dítě do autosedačky, nechala bez dozoru nákupní vozík, ve kterém měla kromě nákupu i kabelku. Neznámý pachatel využil její nepozornosti a v nestřeženém okamžiku jí z kabelky peněženku odcizil. Okradená vyčíslila škodu na 5 500 korun, policisté případ prověřují jako přečin krádeže, za který hrozí lapkovi v případě dopadení až dva roky za mřížemi.
 
 
Teplice, 13. 2. 2013, nprap. Bc. Daniel Vítek
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem