Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vyšetřování pádu nástupiště je ukončeno

TRUTNOVSKO - Za pád nástupiště ve Špindlerově Mlýně není nikdo konkrétní zodpovědný. 

Trutnovští policisté odložili vyšetřování příčin pádu nástupiště lanovky ve Špindlerově Mlýně, které začali vyšetřovat v březnu loňského roku, a to se závěrem, že se nepodařilo zjistit konkrétního viníka, jež by byl za zřícení nástupiště zodpovědný (více zde). 

V průběhu vyšetřování provedli kriminalisté, kteří od počátku vedli vyšetřování pro podezření ze spáchání obecného ohrožení z nedbalosti, obrovské množství procesních úkonů. Nejdůležitější pak byly závěry obsáhlého znaleckého zkoumání v oboru stavebnictví a odborného zkoumání statika. Na základě všech shromážděných důkazů vyšetřovatelé zjistili, že postupné úpravy a přestavby realizované v průběhu několika desítek let vedly nakonec v souhrnu k nevyhovující statice a následnému zřícení nástupiště. Kdo a kdy ale tyto přestavby a úpravy prováděl, nebylo možné z dostupných materiálů a stavební dokumentace prokázat.

Velkým štěstím bylo, že nájemci provozoven pod nástupištěm v okamžiku, kdy přišli do práce a objevili praskliny ve zdech, okamžitě informovali provozovatele skiareálu. Ti nástupiště uzavřeli a díky tomu v odpoledních hodinách, když došlo k jeho zřícení, nebyl nikdo z návštěvníků ani zaměstnanců areálu na nástupišti přítomen. Jen díky tomu nedošlo k možným fatálním následkům.

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 15. 5. 2016, 9:00 

vytisknout  e-mailem