Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vyslechl si obvinění ze spáchání šesti trestných činů

JABLONEC NAD NISOU - Mladík, který páchal trestnou činnost v Jablonci nad Nisou a v Liberci skončil ve vazbě. 

V uplynulých dnech komisař z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání 23letého mladíka jako obviněného ze spáchání šesti trestných činů – krádež, neoprávněné užívaní cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, porušování domovní svobody, poškození cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se dopustil v průběhu letních prázdnin v době od 17. července do 1. září, a to i přesto, že byl již v uplynulých třech letech za takové skutky soudem pravomocně odsouzen.

Prvního skutku se dopustil 17. července, kdy se neoprávněně zmocnil neuzamčeného vozidla Škoda Felicia s klíčkem v zapalování, které bylo v ten den zaparkované na zahradě u domu v ulici Turistická v Jablonci nad Nisou. S tímto vozidlem následně odjel a druhý den byl zadržen hlídkou německé dálniční policie v tunelu na dálnici A4 ve směru na Drážďany. Uvedené odcizené vozidlo mělo v té době hodnotu 10.000,- Kč. Dalšího protiprávního jednání se obviněný dopustil v noci z 2. na 3. srpna, kdy po rozbití okna vnikl do vozidla Peugeot 308, které měl jeho majitel zaparkované v ulici Mlýnská v Liberci. Z tohoto vozu následně odcizil peněženku s osobními doklady a platební kartou, kterou následně i na terminálu u benzínové čerpací stanice použil. Majiteli vozidla tak způsobil celkovou škodu ve výši 4.574,- Kč.

Obviněný následně v noci z 9. na 10. srpna se neoprávněné zmocnil vozidla VW Golf, které v té době bylo zaparkované v ulici Liberecká v Jablonci nad Nisou, a odjel s ním asi 100 metrů do ulice Polní, kde ho poblíž křižovatky s ulicí Nemocniční odstavil. Toto vozidlo v hodnotě 50.000,- Kč na uvedeném místě zanechal, jelikož mu přestalo z nezjištěných důvodů jet

Poté ve dnech od 12. do 14. srpna nejprve po rozbití skleněné výplně dveří vnikl do rodinného domu v ulici Slovanská v Liberci, kde následně odcizil šperky, dva mobilní telefony, pánské a dámské náramkové hodinky a finanční hotovost 13.000,- Kč. V tomto domě ovšem také nalezl klíče od vozidla Peugeot 208 v hodnotě 190.000,- Kč, které v té době bylo zaparkované u domu, a odjel s ním do Jablonce nad Nisou, kde také bylo nalezené po nehodě odstavené. Je důležité také v této souvislosti zmínit tu skutečnosst, že obviněný všechna odcizená vozidla řidil, ač má v současné době Magistrátem města Jablonec nad Nisou vysloven zákaz řízení motorových vozidel, a to až do května příštího roku.

Dalšího vloupání do rodinného domu se dopustil 17. srpna, a to odpoledne krátce po půl jedné hodině. Tehdy u domu v ulici Horní v Jablonci nad Nisou – Proseči nad Nisou vykopl uzamčené plastové vstupní dveře a další dveře, tentokrát dřevěné, v předsíni rozštípal. Pak z kuchyně stačil ještě odcizit notebook. Svým jednáním tehdy způsobil škodu v celkové výši 23.000,- Kč.

Posledního skutku, po jehož spáchání byl bezprostředně vypátrán a zadržen, se dopustil 1. září odpoledne krátce po čtrnácté hodině. Tehdy přelezl plot na pozemek u rodinného domu v ulici Rybářská v Jablonci nad Nisou. Poté u sklepního okna tohoto domu, otevřeného na větrací polohu, vyhákl jistící lištu a tímto vnikl do sklepní místnosti, ze které odcizil láhve s alkoholem v celkové výši 9.300,- Kč. Dále si ještě stačil připravit chladící tašku s osmi láhvemi vína, kterou zanechal pod oknem na dvoře. Při tomto jednání byl totiž přistižen obyvatelkou domu a z místa rychle utekl, a to ještě před příjezdem policistů. Ovšem prvosledové hlídce AMOK se tohoto pachatele podařilo zanedlouho po činu dopadnout a zadržet. Následující den již policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání jako obviněného ze spáchání šesti trestných činů a současně státnímu zástupci podal podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby. V neděli 3. září soudce Okresního soudu v Jablonci nad Nisou podaný návrh státního zástupce akceptoval a obviněného vzal do vazby. Obviněnému nyní za spáchání uvedených trestných činů hrozí trest odnětí svobody až na pět let.



6. 9. 2017
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem