Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výslechová místnost

Primátor města Kladna předal věcný dar. 

Výslechová místnost – dovybavení
 
Vzhledem k tomu, že trestná činnost páchaná na dětech a mládeži, ale i trestná činnost páchaná těmito skupinami představuje celospolečensky velký problém, snaží se policisté Územního odboru v Kladně těmto skutkům předejít. Různé preventivní projekty běží již několik let. Bohužel i přes tato preventivní opatření se policistům nedaří tuto trestnou činnost zcela eliminovat. Policisté služby kriminální policie a vyšetřování pracují téměř denně s dětmi, které se staly obětí trestného činu, nebo nějaký přečin, či zločin spáchaly. Tyto oběti, či pachatelé však mají často určitou bariéru, jak se se svým problémem svěřit dospělé osobě, potažmo policistce. I když na úseku vyšetřování této trestné činnosti pracují velice zkušení vyšetřovatelé, potřebují při své práci navodit co nejlepší atmosféru, aby se poškozený, či delikvent o své situaci rozhovořil. Vedení územního odboru již v minulých letech vytvořilo speciální výslechovou místnost pro děti a mládež. Jsou to prostory, upravené pro výslechy dětí. Odpovídá tomu proto i zařízení. Je v ní hrací koberec, dětský nábytek. Nezbytností bylo vymalování obrázky s dětskými motivy. Samozřejmě nechybí technika, které rozhovory zaznamenává. Zřízení a zařízení stálo cca 100.000,- Kč. Zde s dětmi pracují speciálně vyškolení pracovníci, kteří mají za úkol zjistit od dětí co nejvíce poznatků a informací o daném trestném činu.
 
V předloňském roce pracovali policisté služby kriminální policie a vyšetřování zařazeni na úseku mládeže s 347 nezletilými, či mladistvými. V loňském roce se počet vyšplhal na 360 osob.
 
 
 
Nezletilý pachatel
Mladistvý pachatel
Nezletilý poškozený
Mladistvý poškozený
1.1.2010 – 31.12.2010
38
102
115
98
1.1.2011 – 31.12.2011
35
113
121
91
 
Dnes přijal vedoucí územního odboru plk. Ing. Bc. Václav Hatlman z rukou primátora Statutárního města Kladna Ing. Dana Jiránka věci k dovybavení této místnosti. Jedná se především o hračky, leporela, výtvarné potřeby a didaktické pomůcky, které mají pomoci navázat vyšetřovatelce kontakt s vyslýchaným dítětem. Tyto spotřební předměty, které si malí „návštěvníci“ Policie ČR mohou po dokončení všech procesních úkonů vzít i domů. Neodnesou si proto z policie trauma z výslechu, ale malou pozornost.
 
nprap. Michaela Nováková
24.1.2012
 

vytisknout  e-mailem