Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Výsledky DBA

TEPLICKO - Policisté kontrolovali auta, ale zaměřili se i na cyklisty. 

     V souvislosti s blížícím se obdobím letních prázdnin, kdy lze očekávat zintenzivnění provozu na pozemních komunikacích a zároveň zvýšený pohyb chodců a cyklistů na silnicích, zvýší policisté dohled na bezpečnost silničního provozu a to jak v rámci celorepublikových dopravně bezpečnostních akcí, tak i akcemi v rámci teplického okresu. Ty budou spočívat především ve zvýšeném dohledu v rizikových místech, zaměřené budou obecně na dodržování pravidel silničního provozu, především pak na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní a také na kontrolu technického stavu vozidel. Policisté se také zaměří na chování chodců a cyklistů, kteří jsou v případě dopravní nehody zvlášť ohroženou skupinou.

 

     Dopravní akce už ale probíhaly i v červnu, jedna z nich zaměřená na dodržování nejvyšší povolené rychlosti konkrétně v pátek 24. 7. Během ní policisté zkontrolovali 86 motorových vozidel a zjistili 80 případů porušení platné legislativy. Pedál plynu „přišláplo“ více než bylo vhodné celkem 79 řidičů, jedna osoba nebyla připoutána bezpečnostními pásy. Během akce policisté přestupcům udělili blokové pokuty v celkové výši 29 700 korun, sedm případů bude ve správním řízení řešit příslušný úřad.

 

     V rámci akce policisté společně s teplickým oddělením tisku a prevence kontrolovali i cyklisty, zaměřili se především na to, zda kola splňují technické požadavky dané platnou legislativou, zda nejsou cyklisté pod vlivem alkoholu, nebo zda mají na osoby mladší 18 let na hlavě nasazenou ochrannou přilbu. Pozitivní zprávou je, že žádný z cyklistů nebyl pod vlivem alkoholu, bohužel více jak polovina jízdních kol nebyla vybavena v souladu se zákonem, nejčastěji chyběla přední bílá a zadní červená odrazka a boční oranžové odrazky na paprscích kol. Podle současné legislativy lze odrazky nahradit světlo odrážejícími materiály umístěnými na částech oděvu cyklisty a na obuvi, ani tento požadavek však někteří nesplňovali. Tyto přestupky cyklistů policisté vyřešili domluvou a všem rozdali reflexní pásky, které zvyšují viditelnost účastníků silničního provozu, ti, kteří neměli boční oranžové odrazky, dostali jako dárek reflexní tyčinky do výpletu kol.

    

Fotografie z kontrol cyklistů ZDE.

 

Teplice 27. června 2016, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí KŘP Ústeckého kraje

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem