Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisté se zaměřili na chodce a cyklisty

TEPLICKO - Kontroly probíhaly během pondělí a úterý v celém okresu. 

     Tepličtí dopravní policisté se v uplynulých dvou dnech v rámci dopravně bezpečností akce zaměřili na cyklisty a chodce, kteří jsou zvláště zranitelnými účastníky silničního provozu. Policisté kontrolovali především povinnou výbavu jízdních kol, dodržování povinnosti používat cyklistickou přilbu osobami mladšími 18 let a také dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů, nebo užití jiné návykové látky před jízdou a během ní.

     Chodci i cyklisté poměrně často riskují a vstupují na železniční přejezdy v době, kdy je aktivní světelná a zvuková výstraha, nebo dokonce spuštěné závory, proto se policisté důkladně zaměřili i na tato místa.

     Během dvoudenní akce se přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu dopustilo celkem devět chodců a pět cyklistů. Přestože měla akce spíše preventivní, než represivní charakter a policisté především upozorňovali na zjištěné nedostatky, v některých případech museli uložit i blokové pokuty. To bylo třeba v případě chodců, kteří vstoupili na železniční přejezd v době aktivní signalizace červeným světlem, řešili ale i tři cyklisty, kteří porušili zákon tím, že si sedli na bicykl pod vlivem alkoholu. Tyto tři případy budou řešeny na příslušném úřadu ve správním řízení, smutným rekordmanem byl cyklista, který měl v pondělí před polednem v dechu 2,4 promile alkoholu.

     Policisté rozdávali chodcům a cyklistům předměty, které mají zajistit větší viditelnost a tedy i bezpečnost těchto účastníků silničního provozu. Lidé si mohli vybrat, zda obdrží reflexní pásky, sadu svítilen bílé a červené barvy na kolo, nebo třeba svítící ventilky.

     Během dvoudenní akce policisté také zkontrolovali 54 motorových vozidel, v devíti případech nepoužili lidé v autech bezpečnostní pásy a v jednom případě nebyl použit předepsaný zádržný systém. Osm řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost, pět vozidel mělo nevyhovující technický stav a dva lidé si sedli za volant, ačkoliv nejsou držiteli řidičského oprávnění.

Teplice 25. dubna 2018, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

Odkazy do noveho okna

Dopravní akce

Dopravní akce 

Detailní náhled

Dopravní akce

Dopravní akce 

Detailní náhled

Dopravní akce

Dopravní akce 

Detailní náhled

Dopravní akce

Dopravní akce 

Detailní náhled

Dopravní akce

Dopravní akce 

Detailní náhled

Dopravní akce

Dopravní akce 

Detailní náhled

Dopravní akce

Dopravní akce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem