Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výsledky dopravně bezpečnostní akce TISPOL

KRAJ - Policisté ze Středočeského kraje se zapojili do bezpečnostně dopravní akce zaměřené na kontroly nákladní a autobusové dopravy.  

Středočeští policisté se zapojili do celorepublikové bezpečnostně dopravní akce s organizací TISPOL, která probíhala v minulém týdnu od pondělí 10. října do neděle 16. října 2016 na celém území středních Čech.

Celá tato dopravně bezpečnostní akce byla zaměřena především na kontrolu nákladní a autobusové dopravy, včetně dodržování sociálních předpisů v dopravě.

Při kontrolní činnosti policisté mimo jiné dohlíželi také na plynulost a bezpečnost silničního provozu, což znamená, že se věnovali dodržování nejvyšší povolené rychlosti, používání bezpečnostních pásu a zádržného systému, požívání alkoholických nápojů či užívání jiných návykových látek a v neposlední řadě se hlídky zaměřily na kontroly po odcizených vozidlech, věcech a pátrání po osobách.
V průběhu minulého týdne, kdy probíhalo dopravně bezpečnostního opatření, bylo do akce s organizací TISPOL v rámci Středočeského kraje nasazeno celkem 148 policistů ze všech územních odborů.

Při této dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL bylo ve Středočeském kraji zkontrolováno celkem 871 vozidel, z nichž byla provedena kontrola u 313 nákladních vozidel a 17 autobusů.

Po dobu provádění kontrolní činnosti při celé dopravně bezpečnostní akci bylo zjištěno 211 přestupků, z nichž 178 přestupků bylo vyřešeno na místě uložením blokové pokuty v celkové výši 116.700,- Kč a dále bylo 33 přestupků oznámeno správním orgánům k dalšímu řešení.


Nejčastější dopravní přestupky:
- nevyhovující technický stav    46
- porušení zákona č. 111/1994Sb.    41
- nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy 28
- vozidla bez dálniční známky    15
- nepoužití bezpečnostních pásů    13
- uložení kauce dle zákona č. 111/1994Sb.   12
- porušení dohody ADR     5
- překročení hmotnosti vozidla    4
- přestupky chodců      3
- požití návykových látek     2
- požití alkoholických nápojů     2
- nedodržení rychlosti      1  
                                   
 

Z celkového počtu kontrolovaných motorových vozidel bylo zkontrolováno 313 nákladních vozidel, z toho 170 českých dopravců a 143 zahraničních dopravců. Ve 36 případech bylo u řidičů nákladní dopravy zjištěno porušení zákona a čtyřem řidičům byla zakázána další jízda. V jednom případě byl zjištěn u řidiče alkohol, u jiného bylo zjištěno užití jiné návykové látky. U 36 řidičů bylo zjištěno porušení v oblasti sociálních předpisů, přičemž u 24 šoférů nebyly dodrženy doby řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky, u deseti řidičů bylo zjištěno nesprávné používání tachografů a ve dvou případech neoprávněná manipulace s kontrolním zařízením a paměťovými kartami. Dále u 22 nákladních vozů byl nevyhovující technický stav, čtyři řidiči měli přetížená vozidla a tři řidiči měli nesprávně zajištěný náklad.

Při autobusové dopravě byla provedena kontrola celkem 17 autobusů, z nichž bylo 7 vnitrostátní dopravy a 10 mezinárodní dopravy. V pěti případech bylo zjištěno porušení zákona, přičemž 4 řidiči nedodrželi dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky a jeden řidič nesprávně používal tachograf.
 
Jedním z hlavních cílů dopravního opatření je snížit počet dopravních nehod a nekázeň některých řidičů na pozemních komunikacích Středočeského kraje.
 
Policisté v těchto obdobných dopravně bezpečnostních akcích budou i nadále pokračovat, a to nejen v rámci celorepublikové akce s organizací TISPOL.

 

nprap. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
17. října 2016

vytisknout  e-mailem