Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Výsledky víkendových DBA

TEPLICKO - Policisté se v rámci "opatření prázdniny" zaměřili na kontrolu vozidel. 

     V souvislosti s  obdobím letních prázdnin, kdy dochází k zintenzivnění provozu na pozemních komunikacích a zároveň k zvýšenému pohybu chodců a cyklistů na silnicích, se tepličtí policisté zapojili do celorepublikového "opatření prázdniny“, které spočívá ve zvýšeném dohledu na bezpečnost silničního provozu v rizikových místech během července a srpna a to především v rámci dopravně bezpečnostních akcí. Ty jsou zaměřené na dodržování pravidel silničního provozu, především pak na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní a také na kontrolu technického stavu vozidel. Policisté se také zaměřují na chování chodců a cyklistů, kteří jsou v případě dopravní nehody zvlášť ohroženou skupinou.

     Dvě dopravní akce proběhly v rámci prázdninového opatření na území teplického okresu i během uplynulého víkendu. Během nich policisté zkontrolovali 251 motorových vozidel a zjistili 90 případů porušení platné legislativy. Pedál plynu „přišláplo“ více než bylo vhodné celkem 35 řidičů, devět osob nebylo připoutáno bezpečnostními pásy a u patnácti vozidel byl zjištěn špatný technický stav. Dva řidiči byli pod vlivem alkoholu, oba „nadýchali “ pod jedno promile, takže budou řešeni pro přestupkové jednání, jeden člověk si sedl za volant, ačkoliv vůbec nevlastní řidičské oprávnění. Přestupcům byly uděleny blokové pokuty v celkové výši 28 700 korun, pět případů bude ve správním řízení řešit příslušný úřad.

 

    V rámci páteční dopravní akce se policisté také zapojili do celorepublikového dopravně preventivního projektu „Řídím, piju nealko pivo“, stanoviště měli na silnici I/8 u obce Velvěty. Cílem projektu je zvýšit povědomí řidičů o nealkoholickém pivu, které představuje vhodnou a bezpečnou náhradu alkoholického piva před usednutím za volant motorových vozidel.

     Dopravně preventivní akce se kromě policistů z teplického dopravního inspektorátu a policisty z oddělení tisku a prevence v Teplicích zúčastnil krajský koordinátor BESIP Jan Pechout a zástupkyně Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS). Policisté kontrolovali, zda mají řidiči v pořádku vozidla a předepsané doklady a u všech provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu. Zástupce týmu BESIP rozdával řidičům, kteří se nedopustili žádného přestupku, reflexní materiály a drobné dárky, od zástupkyně ČSPS obdrželi řidiči, kteří měli negativní dechovou zkoušku, nealkoholické pivo a jednorázový alkoholový tester.

Fotografie z akce  „Řídím, piju nealko pivo“ ZDE.

 

Teplice 18. července 2016, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí KŘP Ústeckého kraje

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem