Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výsledky z dopravně bezpečnostní akce zaměřené na chodce

RAKOVNICKO - Tři chodci vyšli bez reflexních prvků. 

V souvislosti s podzimním obdobím, kdy je snížená viditelnost v ranních i podvečerních hodinách a také kvůli nepříznivému vývoji dopravních nehod s účastí chodců a cyklistů, je na měsíc listopad vyhlášeno celorepublikové bezpečnostní opatření, ke kterému se připojili i policisté z rakovnického územního odboru.

Do této dopravně bezpečností akce zaměřené na viditelnost konané 10. listopadu 2016 bylo nasazeno celkem 22 policistů, z toho 8 z dopravní policie a 14 z pořádkové policie.

Policisté se setkali v brzkých ranních hodinách a v podvečerních a večerních hodinách se 14 chodci, z nichž 11 chodců mělo na sobě reflexní prvky. Hlídky ovšem zastavily i takové chodce, kteří se vydali po neosvětlené cestě mimo obec bez reflexních prvků. Tyto tři „neviditelné“ pěší policisté vyřešili blokovou pokutou. Každý z nich zaplatil pokutu ve výši 100 korun českých. Chodcům, kteří nebudou mít na sobě reflexní prvek, může policie uložit blokovou pokutu do výše až 2 tisíce korun.

Na stanovištích byla přítomna i policistka z oddělení tisku a prevence, která chodce bez reflexních prvků poučila o nebezpečnosti takového chování. Pro zviditelnění „neviditelných“ chodců jim předala reflexní pásky a poučila chodce, kde správně takové pásky nosit.

 

Od 20. února 2016 nabyla v účinnost novela zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která zavádí novou povinnost pro chodce, a to mít na sobě reflexní prvky.  

§ 53 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb. zní:
„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

V takových obdobných akcích budeme i nadále pokračovat.


nprap. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
15. listopadu 2016

Odkazy do noveho okna

Viditelnost

Viditelnost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem