Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výsledky z dopravně bezpečnostní akce

KRAJ - Bezpečnostní akce byla zaměřena především na alkohol a jiné návykové látky. 

Policisté z celého Středočeského kraje se také zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce v rámci mezinárodní organizace TISPOL, která probíhala v minulém týdnu, a to od pondělí 12. prosince až do posledního víkendového dne 18. prosince 2016.

Tato bezpečnostní akce byla zaměřena zejména na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči dopravních prostředků před jízdou a během jízdy.

Při kontrolní činnosti v rámci dopravního opatření policisté kontrolovali nejen dodržování předpisů týkajících se bezpečnosti v silničním provozu, ale také pátrání po osobách a kontroly po odcizených vozidlech a věcech.

Hlavním úkolem dopravní akce bylo především snížit počet dopravních nehod a přestupků v silničním provozu a dále vymýtit u řidičů alkohol a drogy před usednutím za volant. Všichni řidiči by si měli uvědomit, že návykovými látkami a riskantní jízdou ohrožují nejen své zdraví, ale především životy a zdraví ostatních účastníků silničního provozu.

Dopravní akce s organizací  TISPOL uskutečněné po celém území České republiky, se za Středočeský kraj zúčastnili policisté ze všech dopravních inspektorátů, dálničních oddělení a policisté z obvodních oddělení. Do dopravního opatření bylo celkem nasazeno 505 policistů, přičemž z dopravní policie jich bylo 205 a z pořádkové policie 300.

Středočeští policisté při dopravní akci minulého týdně zkontrolovali celkem 4204 motorových vozidel. Při kontrolní činnosti bylo zjištěno celkem 538 přestupků, z nichž 480 bylo vyřešeno uložením blokové pokuty na místě v celkové výši 159.900,-Kč a dále 58 přestupků bylo oznámeno příslušným správním orgánům.

Za volant usedlo celkem 19 řidičů pod vlivem alkoholu a 5 pod vlivem drog. Policisté za tato protiprávní jednání zadrželi celkem 22 řidičských průkazů. 

Mezi nejčastější dopravní přestupky patřily porušení rychlosti, nevyhovující technický stav vozidel a nepoužití bezpečnostních pásů. Nejvyšší povolenou rychlost nedodrželo 104 řidičů, z nichž 74 zaplatili blokovou pokutu na místě v částce 49.600,-Kč, zbylých třicet překročených rychlostí putovalo do správního řízení. Připoutáni nebyli řidiči v počtu devětačtyřicet a všichni zaplatili pokutu na místě v celkové částce 6.900,-Kč. S nevyhovujícím technickým stavem vozidla jezdilo celkem 123 řidičů a osm šoférů usedlo za volant bez řidičského oprávnění.

V rámci dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL byly policejní hlídky rozmístěny na vytipovaných pevných stanovištích všech okresů Středočeského kraje, kde vykonávaly kontrolní činnost. Celá dopravní akce byla rozdělena do časových intervalů v denních i nočních  hodinách.

Dopravní akce obdobného typu budou na území Středočeského kraje s organizací TISPOL nadále pokračovat.

 

nprap. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
19. prosince 2016

vytisknout  e-mailem